Предложен метод, позволяющий выявить узкие резонанси взаимодействия электромагнитного излучения мм-диапазона с аминокислотами α-глицином и β-аланином. Метод основан на обнаруженной чувствительности полос деформационных NH+₃-колебаний в спектре инфракрасного отражения монокоисталлов аминокислот к воздействию мм-излучения в диапазоне 37,5–53,5 ГГц. Воздействие имеет резонансный характер с полушириной 40–60 МГц. Проводится сравнение откликов воздействия мм-излучения на спектры монокристаллов аминокислот со спектром поглощения, регистрируемым с помощью стандартной КВЧ-техники
В роботі описано метод, що дозволяє виявити вузькі резонанси взаємодії електромагнітного випромінювання з амінокислотами в мм-діапазоні. В основі методу лежить знайдена авторами чутливість коливальних переходів монокристалів α-гліцину та β-аланіну до дії мм-випромінювання в діапазоні 37,5–53,5 ГГц. Порівнюються відгуки дії мм-випромінювання на спектри монокристалів амінокислот із спектром поглинання, що реєструється за допомогою стандартної КВЧ-техніки.
In this paper a method is described allowing to demonstrate narrow resonances of the interaction between electromagnetic radiation and aminoacids in mm-range. The method is based upon the discovered by us sensitivity of α-glycine and β-alanine vibrational transitions to the affect of mm radiation within the range of 37,5–53,5 GHz. A comparison of responses to mm-range radiation of aminoacid monocrystal spectra possessing the absorption spectrum registered by industrial EHF devices has been carried out.