Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Вуглеводна специфічність лектину, одержаного з плодових тіл міцени чистої (Mycena pura / Fr. / Kumm.), та його використання в гістохімічних дослідженнях

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Антонюк, В.О.
dc.contributor.author Ященко, А.М.
dc.contributor.author Антонюк, Р.В.
dc.contributor.author Амбарова, Н.О.
dc.date.accessioned 2019-06-14T18:11:39Z
dc.date.available 2019-06-14T18:11:39Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Вуглеводна специфічність лектину, одержаного з плодових тіл міцени чистої (Mycena pura / Fr. / Kumm.), та його використання в гістохімічних дослідженнях / В.О. Антонюк, А.М. Ященко, Р.В. Антонюк, Н.О. Амбарова // Biopolymers and Cell. — 2009. — Т. 25, № 6. — С. 466-475. — Бібліогр.: 14 назв. — укр, англ. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.other DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.0007F9
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/153840
dc.description.abstract Мета. Дослідити вуглеводну специфічність нового лектину з плодових тіл гриба M. pura та можливість його використання у гістохімічних дослідженнях. Методи. Лектин одержували афінною хроатографією на сорбенті овомуцинi. Вуглеводну специфічність лектинів визначали за допомогою реакції пригнічення гемаглютинації гаптенами. Гістологічні матеріали фіксували у 4 %-му розчині нейтрального формаліну, а лужну фосфатазу виявляли в кріостатних нефіксованих зрізах. Результати. Вихід лектину із сировини становив 9 мг з 1 кг свіжих плодових тіл. Молекулярна маса лектину дорівнює 40 кДа. Лектин міцени слабко зв’язується з D-глюкозою та D-манозою на відміну від лектинів Pisum sativum та Leucojum vernum. Особливістю досліджуваного лектину є сильна взаємодія з лужною фосфатазою – вона виявилася найвищою серед 20 випробуваних лектинів. Але чутливість рецепторів для зв’язування лектину міцени у тканинах ссавців цим ферментом не обмежується, вона може поширюватися і на іншиі глікокон’югати складної будови, як це показано на прикладі тонкої кишки плода теляти і нирки щура. Висновки. У взаємодії лектину з глікопротеїнами, ймовірно, важлива роль належить дисахаридним ланкам GlcNAcβ(1-2)Manα(1-6) або GlcNAcβ(1- 2)Manα(1-2), які не обов’язково є термінальними. uk_UA
dc.description.abstract Aim. The purpose of this investigation was to research carbohydrate specificity of a new lectin from fruiting body of Mycena pura and possibilities of its application in histochemical studies. Methods. The lectin has been purified by affinity chromatography on «ovomucine». The lectin carbohydrate specificity has been determined by a reaction of inhibiting haemagglutination by haptens. Histological materials were fixed in 4 % neutral formalin solution. Alkaline phosphatase was revealed in the cryostat unfixed microscopical sections. Results. The lectin yield from fresh fruit bodies of raw material was 9 mg/kg. Mol. mass of the lectin is 40 kDa. The lectin poorly interacted with D-glucose and D-mannose in contrast to lectins from Pisum sativum and Leucojum vernum. The peculiarity of this lectin is its strong interaction with alkaline phosphatase, the highest among twenty tested lectins. However, the receptors for Mycena lectin binding in mammalian tissues are not limited by this enzyme being presented also by glycoconjugates of another structure, as it was shown for fetus calf small intestine and kidney of rat. Conclusions. An important role in the lectin interaction with glycoproteins probably belongs to the disaccharide links of GlcNAcβ(1-2)Manα(1-6) or GlcNAcβ(1- 2)Manα(1-2), which not necessarily are terminal. uk_UA
dc.description.abstract Цель. Исследование углеводной специфичности нового лектина из плодовых тел гриба M. pura и возможностей его использования в гистохимических исследованиях. Методы. Лектин получали аффинной хроматографией на сорбенте овомуцине. Углеводную специфичность лектинов определяли с помощью реакции угнетения гемагглютинации гаптенами. Гистологические материалы фиксировали в 4 %-м растворе нейтрального формалина, а щелочную фосфатазу выявляли в криостатных нефиксированных срезах. Результаты. Выход лектина из сырья составил 9 мг на 1 кг свежих плодовых тел. Молекулярная масса лектина равна 40 кДа. Лектин слабо взаимодействует с D-глюкозой и D-маннозой в отличие от лектинов Pisum sativum и Leucojum vernum. Особенностью исследуемого лектина является его сильное взаимодействие со щелочной фосфатазой – оно оказалось наивысшим среди 20 испытанных лектинoв. Но чувствительность рецепторов для связывания лектина мицены в тканях млекопитающих этим ферментом не ограничивается, она может распространяться и на другие гликоконъюгаты сложного строения, как это показано на примере тонкой кишки плода теленка и почки крысы. Выводы. Во взаимодействии лектина с гликопротеинами важная роль, вероятно, принадлежит дисахаридним звеньям GlcNAcβ(1- 2)Manα(1-6) или GlcNAcβ(1-2)Manα(1-2), которые не обязательно являются терминальными. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Вiopolymers and Cell
dc.subject Клітинна біологія uk_UA
dc.title Вуглеводна специфічність лектину, одержаного з плодових тіл міцени чистої (Mycena pura / Fr. / Kumm.), та його використання в гістохімічних дослідженнях uk_UA
dc.title.alternative Carbohydrate specificity of lectin, purified from the fruiting bodies of Mycena pura /Fr./ Kumm. and its use in histochemical investigation uk_UA
dc.title.alternative Углеводная специфичность лектина, полученного из плодовых тел мицены чистой (Mycena pura /Fr./ Kumm.), и его использование в гистохимических исследованиях uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 547.963.1:543.9


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис