В работе рассмотрены основные способы денуклеинизации биомассы дрожжей: гидролиз эндонуклеазами, взаимодействие с хаотропными солями, кислотная обработка. Показано, что при взаимодействии белков и нуклеиновых кислот определяющую роль играют гидрофобные взаимодействия. Для предотвращения соосаждения в изоэлектрической точке белков и нуклеиновых кислот последние должны быть гидролизованы до олигонуклеотидов с молекулярной массой около 800 и переведены в гидрофильное состояние, возможно, за счет отщепления гидрофобных оснований. Показано, что оптимальным способом достижения этого результата является кислотная обработка.
Розглянуто основні способи денуклеїнізації біомаси дріжджів: гідроліз ендонуклеазами, взаємодія з хаотропними солями, кислотна обробка. Показано, що при взаємодії білків і нуклеїнових кислот визначальну роль відіграють гідрофобні взаємодії. Для запобігання соосадженню в ізоелектричній точці білків і нуклеїнових кислот останні повинні бути гідролізовані до олігонуклеотидів з молекулярною масою близько 800 і переведені в гідрофільний стан, можливо, за рахунок відщеплення гідрофобних основ. Показано, що оптимальним способом досягнення цього результату є кислотна обробка.
Extracts of the yeast components and the model mixtures of the glutelins and nucleic acids have been investigated in the paper. It is shown that hydrophobic bonds play a main role in the interaction between the nucleic acids and proteins. The haotrophic salts should be in the system to avoid the coprecipitation of the proteins and nucleic acids at the isoelectric point. Another way is to hydrolyze the nucleic acids to the oligonucleotides with the molecular mass of 800 – 1000 dalton and to transform them to the «hydrophilic» state due to separation of purine bases. The most convenient method for it is an acid treatment.