Вивчено біологічну активність деяких олігосахаринів, отриманих з жіночого молока, їхній вплив на ріст та розвиток проростків томату (Lycopersicon esculentum Mill, с. Новічок) та озимої пшениці (Triticum aestivum L, с. Херсонська 86), а також взаємодію олігосахаринів з ауксином. Олігосахарини здатні як стимулювати, так і пригнічувати ріст проростків у залежності від будови та виду рослини. Проростки томату є чутливішими до обробки розчинами олігосахаринів, ніж проростки пшениці При вивченні взаємодії олігосахаринів з ауксином у біотесті встановлено синергізм дії цих речовин на ростові реакції гіпокотилів огірка (Cucumis sativa L, с. Парад) при оптимальній концентрації 10⁻⁹ М.
Изучены биологическая активность некоторых олигосахаринов, полученных из женского молока, их влияние на рост и развитие проростков томата (Lycopersicon esculentum Mill., с. Новичок) и озимой пшеницы (Triticum aestivum L, с. Херсонская 86), а также взаимодействие олигосахаринов с ауксином. Установлено, что олигосахарины способны как стимулировать, так и ингибировать рост проростков в зависимости от строения олигосахарина и вида растения. Проростки томата более чувствительны к обработке олигосахарином, чем проростки пшеницы. При изучении взаимодействия олигосахаринов с ауксином в биотесте отмечен синергизм действия этих веществ на ростовые реакции гипокотилей огурца (Cucumis sativa L., с. Парад) при оптимальной концентрации 10⁻⁹ М.
The biological activity of some oligosaccharins, obtained from female milk, and their influence on growth and development of tomato (Lycopersicon esculentum Mill., cv. Novichok) and winter wheat (Triticum aestivum L., cv. Khersonskaya 86) seedlings, as well as the oligosaccharins interactions with auxin have been studied. Oligosaccharins are capable both to stimulate and inhibit growth seedlings. Tomato seedlings are more sensible to the treatment by solutions of oligosaccharins than wheat. An analysis of the oligosaccharins interactions with auxin in bioassay has revealed the synergy of the effect of these substances on the growth reaction of a cucumber hypocotils (Cucumis sativa L., cv. Parad) at the optimal concentration of 10⁻⁹ M.