Метод полягає у вивченні кормової бази водойми та живлення риб і аналізі їх розмірно-вікового складу. Спочатку обчислюється сумарна продукція всього кормового макрозообентосу за вегетаційний період на одному гектарі водойми, за рахунок якої риба здійснює енергетичний, пластичний та генеративний обміни. На цьому етапі враховуються кількісні показники, калорійність, темп відтворення кормових організмів, що знаходяться у водоймі, і допустимий ступінь утилізації органічної речовини. Окремо для кожної вікової групи усіх видів риб (з урахуванням статі) розраховується кількість енергії, необхідна для здійснення життєвих функцій і оптимального росту. Такий метод відрізняється тим, що враховує особливості біології досліджуваних видів риб, а тому забезпечує більш високу точність оцінки порівняно з методами, які застосовуються у рибництві і базуються лише на розрахунку загального значення кормового коефіцієнту. Запропонований метод дає можливість розрахувати потенційну чисельність і біомасу окремих видів риб у водоймі.
Метод определения потенциальной численности и биомассы рыб-бентофагов включает анализ кормовой базы водоема и размерно-возрастного состава популяций рыб. Сначала вычисляют суммарную продукцию всего кормового макрозообентоса водоема за вегетационный период, которую рыбы используют на основной, пластический и генеративный обмен. Далее, учитывая биологические особенности исследуемых видов рыб, рассчитывают общее количество особей рыб, после чего на основании соотношения относительной численности видов и средневзвешенной массы каждого из них в уловах определяют общую биомассу всех рыб и их отдельных видов в водоеме.
The method of determination the potential abundance and biomass of benthophagous fish in inland waters includes analysis of feeding base of a water body and size and age structure of fish populations. First of all, total bioproduction of all forage macrozoobenthos, which is used by fish in standard, plastic and generative metabolism, over the vegetation period is calculated. Further, considering biological characteristics of the studied species and fluctuation of environmental factors, total number of individuals of all species in a water body is calculated. Finally, on the basis of the relative abundances of all species and average mass of each species in catches, total biomass of fish and separate species in the water body is determined.