Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Ghodrat, M.
dc.contributor.author Sahraei, H.
dc.contributor.author Razjouyan, J.
dc.contributor.author Meftahi, G.H.
dc.date.accessioned 2019-02-17T19:40:17Z
dc.date.available 2019-02-17T19:40:17Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study / M. Ghodrat, H. Sahraei, J. Razjouyan, G.H. Meftahi // Нейрофизиология. — 2014. — Т. 46, № 3. — С. 271-278. — Бібліогр.: 22 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 0028-2561
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/148281
dc.description.abstract The effects of an extract from saffron (Crocus sativus L.) on visual short-term memory (STM) were examined in 20 volunteers. The extract was obtained from saffron petals using 100% ethylic alcohol, concentrated by vacuum evaporation, dried, and encapsulated (30 mg per capsula). Ten participants received the extract each day for three weeks, while other 10 subjects received encapsulated placebo. Then, the contrast sensitivity of a subject was estimated; sinusoidal grating patches with different contrast levels (0 – 100%) were used (experiment 1). In experiment 2, the retention of STM was assessed in two-force choice tests, using a delayed match to sample paradigm. In experiment 3, the n-back memory test with different interstimulus intervals (up to 14 sec) was used. It was found that subjects after medication with the saffron extract demonstrated better correct memorizing of the preceding visual stimuli (from two to five). At the same time, extract medication somewhat improved retention of visual STM, but only for several intermediate interstimulus intervals, and the effect was not very remarkable. Our findings buphasize the expedience to research of the effects of physiologically active dietary constituents in humans. uk_UA
dc.description.abstract На групі з 20 добровольців досліджували впливи екстракту шафрану (Crocus sativus L.) на візуальну короткочасну пам’ять (КЧП). Екстракт отримували з пелюсток шафрану, використовуючи 100 %-вий етиловий спирт, концентрували за допомогою випаровування під вакуумом, висушували та капсулювали (30 мг у капсулі). 10 учасників приймали екстракт один раз на добу протягом трьох тижнів, тоді як інші 10 тестованих отримували плацебо (також у капсулах). В експерименті 1 визначали контрастну чутливість кожного випробуваного. Використовували зображення решіток із ліній, контраст яких змінювався за синусоїдальним законом; контрастність пред’явлених зображень варіювали від 0 до 100 %. В експерименті 2 оцінювали ємність КЧП випробуваних у тестах дворівневого вибору, застосовуючи парадигму відтермінованої оцінки збігу зі зразком. В експерименті 3 використовували n-зворотний тест збереження пам’ятного сліду при різних інтервалах між візуальними стимулами (до 14 с). Після курсового приймання екстракту шафрану тестовані демонстрували кращий рівень коректного запам’ятовування двох–п’яти попередніх візуальних стимулів. У той же час позитивний вплив екстракту на збереження зорових слідів у КЧП хоч і проявлявся, проте лише для деяких проміжних міжстимульних інтервалів, і він був менш значним. Наші спостереження підкреслюють доцільність дослідження ефектів фізіологічно активних компонентів, які входять до складу продуктів харчування. uk_UA
dc.description.sponsorship This work was supported by a grant from Neuroscience Research Center, Baqiyatallah (a.s.) University of Medical Sciences uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Нейрофизиология
dc.title Effects of a Saffron Alcoholic Extract on Visual Short-Term Memory in Humans: a Psychophysical Study uk_UA
dc.title.alternative Впливи алкогольного екстракту шафрану на зорову короткочасну пам’ять людини: психофізичне дослідження uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 612.821.1+615.322


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис