Представлено результати дослідження ліпідного складу тканин печінки найбільш поширених прісноводних риб малих річок Західного Поділля—коропа, карася, окуня та щуки. Вивчено міжвидові відмінності у вмісті ліпідів і співвідношенні ліпідних класів у клітинах печінки досліджених риб. Розглянуто зміну фракційного складу ліпідів як відповідь організму на дію чинників навколишнього середовища.
Представлены результаты исследований липидного состава тканей печени наиболее распространенных пресноводных видов рыб малых рек Западного Подолья — карпа, карася, окуня и щуки. Изучены межвидовые различия в содержании липидов и соотношении липидных классов в клетках печени рыб. Рассмотрено изменение фракционного состава липидов как ответ организма на действие факторов окружающей среды.
Results are presented of study of lipid composition in liver tissues of the most common freshwater fishes of small rivers of the Western Podillya — carp, crucian carp, perch and pike. Interspecific differences in lipid content and ratio of lipid classes in fish liver cells taken from various small rivers were studied. The changes of fractional composition of lipids as a response to the effect of environmental factors, useful for biomonitoring of aquatic ecosystems, were considered.