Досліджували вміст білка, аміаку, глутаміну, активність глутамінази та глутамінсинтетази в тканинах білого амура за дії йонів свинцю і різної температури водного середовища. Показано, що за підвищеної температури та тривалої дії йонів свинцю інтенсивність утворення аміаку за рахунок розкладу білків, що використовуються на енергетичні потреби, пов’язані з адаптацією, значно перевищує інтенсивність його зв’язування глутамінсинтетазою у нетоксичний глутамін і виведення з організму через зябра.
Исследовали содержание белков, аммиака, глутамина, активности глутаминаи глутаминсинтетазы в тканях белого амура под влиянием ионов свинца и темпеводной среды. С возрастанием температуры воды и длительности воздейионов свинца скорость образования аммиака за счет разложения белков, коиспользуются на энергетические нужды, связанные с адаптацией, значитепревышает интенсивность его связывания глутаминсинтетазой в нетоксичеглутамин и выведение из организма жабрами.
Content of proteins, ammonia, glutamine, activity of glutaminaze and glutaminesynthetaze in tissues of the grass carp (Ctenopharyngodon idella) under the impact of lead ions and different temperatures have been investigated. Values of the studied parameters depended on temperature and exposure time. Increase of temperature and exposure time resulted in intensification of ammonia production on account of proteins decomposition related to providing of energy demands on adaptation processes. Rate of ammonia production was higher than rate of its binding by glutaminesynthetaze to non-toxic glutamine by glutamine pathway and its excretion through the gills.