Изучали влияние одноминутного закаливающего воздействия высокими температурами на развитие теплоустойчивости проростков Pinus sylvestris L., Triticum aestivum L. и изолированных семядолей Cucumis sativus L. Выявлены три фазы изменения теплоустойчивости: снижения, повышения и стабилизации—раззакаливания. В фазе низкой теплоустойчивости у всех объектов зарегистрировано повышение содержания пероксидов, которое затем сменялось снижением. Антиоксидант ионол нивелировал вызываемое закаливанием повышение содержания пероксидов в растительных тканях. При этом он блокировал проявление эффекта теплового закаливания у всех трех видов растений. Сделан вывод об участии активных форм кислорода в индуцировании развития теплоустойчивости растений.
The influence of one-minute hardening by high temperatures on the heat resistance development of Pinus sylvestris L. and Triticum aestivum L. plantlets and isolated cotyledons of Cucumis sativus L. has been studied. The presence of three phases of the heat resistance change is revealed: decrease, increase and stabilization-unhardening. In the phase of low heat resistance in all objects the peroxides contents increase has been registered, which was subsequently replaced by some decrease. The antioxidant ionol levelled the peroxides content increase caused by hardening in plant tissues. Thus, the ionol blocked the manifestation of the heat hardening effect of all three plants species. The conclusion is drawn on the reactive oxygen species participation in the induction of development of heat resistance in plants.