Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Динаміка розвитку теплостійкості рослин після короткочасного теплового загартування: зв'язок із флуктуаціями вмісту пероксидів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Карпець, Ю.В.
dc.contributor.author Колупаєв, Ю.Є.
dc.date.accessioned 2010-07-08T12:01:54Z
dc.date.available 2010-07-08T12:01:54Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Динаміка розвитку теплостійкості рослин після короткочасного теплового загартування: зв'язок із флуктуаціями вмісту пероксидів / Ю.В. Карпець, Ю.Є. Колупаєв // Укр. ботан. журн. — 2008. — Т. 65, № 5. — С. 733-742. — Бібліогр.: 18 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0372-4123
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/9878
dc.description.abstract Изучали влияние одноминутного закаливающего воздействия высокими температурами на развитие теплоустойчивости проростков Pinus sylvestris L., Triticum aestivum L. и изолированных семядолей Cucumis sativus L. Выявлены три фазы изменения теплоустойчивости: снижения, повышения и стабилизации—раззакаливания. В фазе низкой теплоустойчивости у всех объектов зарегистрировано повышение содержания пероксидов, которое затем сменялось снижением. Антиоксидант ионол нивелировал вызываемое закаливанием повышение содержания пероксидов в растительных тканях. При этом он блокировал проявление эффекта теплового закаливания у всех трех видов растений. Сделан вывод об участии активных форм кислорода в индуцировании развития теплоустойчивости растений. uk_UA
dc.description.abstract The influence of one-minute hardening by high temperatures on the heat resistance development of Pinus sylvestris L. and Triticum aestivum L. plantlets and isolated cotyledons of Cucumis sativus L. has been studied. The presence of three phases of the heat resistance change is revealed: decrease, increase and stabilization-unhardening. In the phase of low heat resistance in all objects the peroxides contents increase has been registered, which was subsequently replaced by some decrease. The antioxidant ionol levelled the peroxides content increase caused by hardening in plant tissues. Thus, the ionol blocked the manifestation of the heat hardening effect of all three plants species. The conclusion is drawn on the reactive oxygen species participation in the induction of development of heat resistance in plants. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України uk_UA
dc.subject Фізіологія, біохімія, клітинна та молекулярна біологія рослин uk_UA
dc.title Динаміка розвитку теплостійкості рослин після короткочасного теплового загартування: зв'язок із флуктуаціями вмісту пероксидів uk_UA
dc.title.alternative Динамика развития теплоустойчивости растений после кратковременного теплового закаливания: связь с флуктуациями содержания пероксидов uk_UA
dc.title.alternative Dynamics of heat resistance development in plants after the short-term heat hardening: connection with fluctuations of the peroxides content uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис