Проведено комплексне дослідження стабільності, параметрів агрегації та антимікробної активності наносуспензій срібла на базі харчового гліцерину, утворених методом іонно-плазмового диспергування металу. Показано, щоїхню стабільність забезпечує адсорбційно-сольватний фактор стійкості. Встановлено концентрації срібла, за яких суспензії виявляють бактеріостатичну та бактерицидну дію. Запропоновано рекомендації щодо широкого використання отриманих суспензій як протимікробних компонентів побутових хімічних продуктів.
Проведено комплексное исследование стабильности, параметров агрегации и антимикробной активности наносуспензий серебра на базе пищевого глицерина, образованных методомионно-плазменного диспергирования металла. Показано, что их стабильность обеспечивается адсорбционно-сольватнымфактором устойчивости. Установлены концентрации серебра, при которых суспензии проявляют бактериостатическоеи бактерицидное действие. Предложены рекомендации по широкому использованию полученных суспензий как противомикробных компонентов бытовых химических продуктов.
Stability, aggregation parameters, antimicrobial activity of glycerin-based silver nano-suspensions produced by the ionplasmous dispersion method has been studied. It was shown, that suspensions are stable due to the adsorption-solvate stability factor. Silver concentrations, at which suspensions exhibit bacteristatic and bactericidal properties, were determined. Recommends for the suspensions obtained using as an antimicrobial components of household chemical goods has been proposed.