Sialoglycoproteins (SGPs) from plasma membranes of hen red blood cells were isolated by preparative SDS-PAGE and their carbohydrate composition and some immunochemical properties were investigated and compared with that of human glycophorin A. It was shown, that two principal SGPs with molecular weights of 28 kDa and 55 kDa are monomeric and dimeric forms of the same molecule and are immunochemically closely related. The amount of carbohydrate component consists about 33 % of molecular mass (in human glycophorin A it is 52.3 %). The analysis of monosaccharide composition of hen SGPs indicates, that they possess O-linked and N-linked oligocaccharide chains. In comparison with human glycophorin A hen SGPs have a higher amount of N-glycosidic chains and lower amount of O-glycosidic chains, the last are tentatively of more branched structure.
Одержано сіалоглікопротеїни (СГП) плазматичних мембран еритроцитів курей за допомогою препаративного електрофорезу в поліакриламідному гелі в присутності DS-Na. Досліджено їх вуглеводний склад у порівнянні з глікофорином А людини, а також деякі імунологічні властивості. Показано, що головні СГП з молекулярною масою 28 і 55 кДа є мономерною і димерною формами однієї молекули, які імунологічно близькоспоріднені. Вуглеводний компонент складає біля 33 % молекулярної маси цього глікопротеїну (у глікофорині А людини – 52,3 %). Аналіз моносахаридного складу СГП курей свідчить, що вони містять як О-, так і N-зв'язані олігосахаридні ланцюги. У порівнянні з глікофорином А людини СГП курей вміщують більшу кількість N-глікозидних і меншу кількість О-глікозидних ланцюгів, при цьому останні є більш розгалуженої будови.
Получены сиалогликопротеины (СГП) плазматических мембран эритроцитов кур с помощью препаративного электрофореза в полиакриламидном геле в присутствии DS-Na Исследован их углеводный состав в сравнении с гликофорином А человека, а также некоторые иммунологические свойства. Показано, что главные СГП с молекулярной массой 28 и 55 к Да являются мономерной и димерной формами одной и той же молекулы и иммунологически близкородственны. Углеводный компонент составляет около 33 % молекулярной массы этого гликопротеина (в гликофорине А человека – 52,3 %). Анализ моносахаридного состава СГП курицы свидетельствует о том, что они содержат как О-, так и N-связанные олигосахаридные цепи. По сравнению с гликофорином А человека СГП кур содержат большее количество N-гликозидных и меньшее количество О-гликозидных цепей, при этом последние имеют более разветвленную структуру.