Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Stasyk, T.V.
dc.contributor.author Krotkiewski, H.
dc.contributor.author Lutsik-Kordovsky, M.D.
dc.date.accessioned 2019-06-16T07:40:53Z
dc.date.available 2019-06-16T07:40:53Z
dc.date.issued 1998
dc.identifier.citation A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins / Т.V. Stasyk, H. Krotkiewski1, M.D. Lutsik-Kordovsky // Биополимеры и клетка. — 1998. — Т. 14, № 2. — С. 152-155. — Бібліогр.: 17 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.other DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.0004C8
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/154985
dc.description.abstract Sialoglycoproteins (SGPs) from plasma membranes of hen red blood cells were isolated by preparative SDS-PAGE and their carbohydrate composition and some immunochemical properties were investigated and compared with that of human glycophorin A. It was shown, that two principal SGPs with molecular weights of 28 kDa and 55 kDa are monomeric and dimeric forms of the same molecule and are immunochemically closely related. The amount of carbohydrate component consists about 33 % of molecular mass (in human glycophorin A it is 52.3 %). The analysis of monosaccharide composition of hen SGPs indicates, that they possess O-linked and N-linked oligocaccharide chains. In comparison with human glycophorin A hen SGPs have a higher amount of N-glycosidic chains and lower amount of O-glycosidic chains, the last are tentatively of more branched structure. uk_UA
dc.description.abstract Одержано сіалоглікопротеїни (СГП) плазматичних мембран еритроцитів курей за допомогою препаративного електрофорезу в поліакриламідному гелі в присутності DS-Na. Досліджено їх вуглеводний склад у порівнянні з глікофорином А людини, а також деякі імунологічні властивості. Показано, що головні СГП з молекулярною масою 28 і 55 кДа є мономерною і димерною формами однієї молекули, які імунологічно близькоспоріднені. Вуглеводний компонент складає біля 33 % молекулярної маси цього глікопротеїну (у глікофорині А людини – 52,3 %). Аналіз моносахаридного складу СГП курей свідчить, що вони містять як О-, так і N-зв'язані олігосахаридні ланцюги. У порівнянні з глікофорином А людини СГП курей вміщують більшу кількість N-глікозидних і меншу кількість О-глікозидних ланцюгів, при цьому останні є більш розгалуженої будови. uk_UA
dc.description.abstract Получены сиалогликопротеины (СГП) плазматических мембран эритроцитов кур с помощью препаративного электрофореза в полиакриламидном геле в присутствии DS-Na Исследован их углеводный состав в сравнении с гликофорином А человека, а также некоторые иммунологические свойства. Показано, что главные СГП с молекулярной массой 28 и 55 к Да являются мономерной и димерной формами одной и той же молекулы и иммунологически близкородственны. Углеводный компонент составляет около 33 % молекулярной массы этого гликопротеина (в гликофорине А человека – 52,3 %). Анализ моносахаридного состава СГП курицы свидетельствует о том, что они содержат как О-, так и N-связанные олигосахаридные цепи. По сравнению с гликофорином А человека СГП кур содержат большее количество N-гликозидных и меньшее количество О-гликозидных цепей, при этом последние имеют более разветвленную структуру. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Биополимеры и клетка
dc.subject Структура и функции биополимеров uk_UA
dc.title A comparative study of carbohydrate component of hen and human glycophorins uk_UA
dc.title.alternative Порівняльне дослідження вуглеводного компонента глікофоринів курей і людини uk_UA
dc.title.alternative Сравнительное исследование углеводного компонента гликофоринов кур и человека uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис