Изучена активность альдолазы (ФДФ-А, КФ 4,1,2,13) в тканях (жабры, гепатопанкреас, нога) двустворчатого моллюска Mytilus galloprovincialis с различной пигментацией створок раковины. Идентифицированы четыре цветовые группы мидий: черная (значение красного компонента цвета в диапазоне 37,2— 61,8 у. е.), переходная (71,6—89,6 у. е.), темно-коричневая (91,2—126,0 у. е.) и светло-коричневая (130,8—146,0 у. е.). Установлено, что в жабрах мидий переходной и темно-коричневой окраски активность альдолазы в 1,5—2,0 раза ниже, чем у черных и светло-коричневых моллюсков. Зависимость описывается параболической функцией. В ноге и гепатопанкреасе разноокрашенных мидий значения активности альдолазы близкие. Обсуждаются причины обнаруженных различий.
Вивчено активність альдолази (ФДФ-А, КФ 4,1,2,13) у тканинах (зябра, гепатопанкреас, нога) двостулкового молюска Mytilus galloprovincialis з різною пігментацією стулок мушель. Характер забарвлення черепашок молюсків оцінювали за допомогою методу фотографування та комп’ютерної обробки знімків у графічному редакторі Adobe Photoshop CS-3. Активність ферменту визначали за реакцією продуктів розщеплення фруктозо-1,6-фосфату з 2,4-дінітрофенілгідразіном. Ідентифіковано чотири колірні групи мідій: чорна (значення червоного компонента кольору знаходилося в діапазоні 37,2—61,8 у. о.), перехідна (71,6—89,6 у. о.), темно-коричнева (91,2—126,0 у. о.) і світло-коричнева (130,8—146,0 у. о.). Встановлено, що в зябрах мідій перехідної та темно-коричневої груп активність альдолази була в 1,5—2,0 разу нижчою, ніж у чорних і світло-коричневих молюсків. Залежність добре описується параболічною функцією. У нозі і гепатопанкреасі різнозабарвлених мідій активність альдолази була близькою. Обговорюються причини виявлених відмінностей.
Aldolase activity in tissues of Mytilus galloprovincialis with different shell colour has been studied. Mussels’ shell colour was measured by photographing and computer processing of digital pictures using Adobe Photoshop CS-3. Four colour groups were identified: black, intermediate, dark and light brown. It has been shown that in gill of intermediate and dark brown mussels aldolase activity was lower than black and light brown. This correlation is best described by parabolic function. Aldolase activity in podium and hepatopancreas of differently coloured mussels was similar. Reasons of this differences were discussed.