Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Зюбровський, А. |
|
dc.date.accessioned |
2016-02-11T12:26:52Z |
|
dc.date.available |
2016-02-11T12:26:52Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.identifier.citation |
Випікання повсякденного хліба українців південно-західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ — на початку ХХІ століть / А. Зюбровський // Народознавчі зошити. — 2014. — № 2 (116). — С. 250-263. — Бібліогр.: 56 назв. — укp. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1028-5091 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/94417 |
|
dc.description.abstract |
Аналізуються приписи, прикмети, звичаї, методи та прийоми відбору, заготівлі та певні аспекти застосування допоміжних засобів хлібопечення — води, дров, листя. Продемонстрована залежність критеріїв добору допоміжних
засобів від традиційних харчових стандартів та світоглядних стереотипів населення, а також від факторів соціально-економічного, природно-географічного характеру і особливостей матеріальної культури регіону. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
The paper has dealt with analytic study in prescriptions, signs,
customs, methods, ways of selection, procurement and some
peculiarities in usage of subsidiary means — water, firewood
and leaves in bread baking. The final aim of the mentioned actions
had been (and still is) selection of the means and ingredients
fit, by their characteristics, for the backing of bread. The
paper has demonstrated dependence of bread backing subsidiary
means criteria from the folk nutritional standards and
world outlook stereotypes as well as from regional social and
economic, natural and geographical factors and peculiarities of
material culture. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Данная статья посвящается анализу предписаний, примет,
обычаев, методов и способов отбора, заготовки и некоторым аспектам применения вспомогательных средств хлебопеченья — воды, дров, листьев. Основной целью указанных действий являлся подбор средств и компонентов,
которые, вследствие своих качеств подходили — как реально, так и с ритуальной точки зрения — для использования при выпекании хлеба. В статье продемонстрирована
зависимость критериев отбора вспомогательных средств от
традиционных пищевых стандартов и мировоззренческих
стереотипов населения, а также от факторов социально-экономического, природно-географического характера и
особенностей материальной культуры региона. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут народознавства НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Народознавчі зошити |
|
dc.subject |
Статті |
uk_UA |
dc.title |
Випікання повсякденного хліба українців південно-західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ — на початку ХХІ століть |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Daily bread baking of Ukrainians in the South-Western ethnographical region at the late XIX to early XXI cc. |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Выпекание повседневного хлеба украинцев юго-западного историко-этнографического региона в конце ХІХ — начале ХХІ столетий |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті