Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Випікання повсякденного хліба українців південно-західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ — на початку ХХІ століть

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Зюбровський, А.
dc.date.accessioned 2016-02-11T12:26:52Z
dc.date.available 2016-02-11T12:26:52Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Випікання повсякденного хліба українців південно-західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ — на початку ХХІ століть / А. Зюбровський // Народознавчі зошити. — 2014. — № 2 (116). — С. 250-263. — Бібліогр.: 56 назв. — укp. uk_UA
dc.identifier.issn 1028-5091
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/94417
dc.description.abstract Аналізуються приписи, прикмети, звичаї, методи та прийоми відбору, заготівлі та певні аспекти застосування допоміжних засобів хлібопечення — води, дров, листя. Продемонстрована залежність критеріїв добору допоміжних засобів від традиційних харчових стандартів та світоглядних стереотипів населення, а також від факторів соціально-економічного, природно-географічного характеру і особливостей матеріальної культури регіону. uk_UA
dc.description.abstract The paper has dealt with analytic study in prescriptions, signs, customs, methods, ways of selection, procurement and some peculiarities in usage of subsidiary means — water, firewood and leaves in bread baking. The final aim of the mentioned actions had been (and still is) selection of the means and ingredients fit, by their characteristics, for the backing of bread. The paper has demonstrated dependence of bread backing subsidiary means criteria from the folk nutritional standards and world outlook stereotypes as well as from regional social and economic, natural and geographical factors and peculiarities of material culture. uk_UA
dc.description.abstract Данная статья посвящается анализу предписаний, примет, обычаев, методов и способов отбора, заготовки и некоторым аспектам применения вспомогательных средств хлебопеченья — воды, дров, листьев. Основной целью указанных действий являлся подбор средств и компонентов, которые, вследствие своих качеств подходили — как реально, так и с ритуальной точки зрения — для использования при выпекании хлеба. В статье продемонстрирована зависимость критериев отбора вспомогательных средств от традиционных пищевых стандартов и мировоззренческих стереотипов населения, а также от факторов социально-экономического, природно-географического характера и особенностей материальной культуры региона. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут народознавства НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Народознавчі зошити
dc.subject Статті uk_UA
dc.title Випікання повсякденного хліба українців південно-західного історико-етнографічного регіону в кінці ХІХ — на початку ХХІ століть uk_UA
dc.title.alternative Daily bread baking of Ukrainians in the South-Western ethnographical region at the late XIX to early XXI cc. uk_UA
dc.title.alternative Выпекание повседневного хлеба украинцев юго-западного историко-этнографического региона в конце ХІХ — начале ХХІ столетий uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис