Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Оценка урожаев гречихи разного вида и уровня с учетом тепловых ресурсов почв в Сумской области

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Кирнасовская, Н.В.
dc.date.accessioned 2016-01-13T14:09:08Z
dc.date.available 2016-01-13T14:09:08Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Оценка урожаев гречихи разного вида и уровня с учетом тепловых ресурсов почв в Сумской области / Н.В. Кирнасовская // Культура народов Причерноморья. — 2012. — № 253. — С. 101-105. — Бібліогр.: 8 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 1562-0808
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/91696
dc.description.abstract Выполнена количественная оценка микроклиматической изменчивости показателей тепловых ресурсов почвы пахотного слоя с учетом разного механического состава в Сумской области. На основе физико-статистической модели "Климат – урожай" рассматривается количественная оценка урожаев грчихи разного вида и уровня для условий открытого ровного места на среднесуглинистых почвах, а также под влияние климата различных почв данной территории. Ключевые слова: гречиха, микроклимат почв, потенциальный урожай, действительно-возможный урожай. uk_UA
dc.description.abstract Виконана кількісна оцінка мікрокліматичної мінливості показників теплових ресурсів ґрунтів орного шару з урахуванням різного механічного складу у Сумській області. На основі фізико- статистичної моделі «Клімат-урожай" розглядається кількісна оцінка врожаїв гречки різного виду та рівня для умов відкритого рівного місця на середньосуглинкових ґрунтах, а також під впливом клімату різних ґрунтів даної території. Ключові слова: гречка, мікроклімат ґрунтів, потенційний врожай, дійсно-можливий врожай. uk_UA
dc.description.abstract The quantitative assessment of microclimatic variability of the topsoil’s thermal resources with the different texture in the Sumy region is made. Based on the physic-statistical model "Climate - harvest" the quantitative assessment of the different buckwheat sorts and levels for the conditions of the open flat place on the smooth medium loamy soils, as well as under the climate influence of different soils of the area is considered. Basing on the microclimate assessment of the buckwheat yield of different sorts and levels concidering the thermal resources of the soils of different texture we can state that currently growing buckwheat in the working environment in the Sumy region, the efficiency of the use of phased array of this culture is: in the first agroclimatic area of the region at the level 0,4% in the east of the second agroclimatic area of the region at 0,8% in the west and south-west of the same area at 0,6-0,4%. Therefore, there remains a substantial reserve for reaching 1-1,5% use efficiency due to rational culture’s placement, the proper selection of varieties, strict technologies’ maintenance and accounting microclimatic characteristics of the area. Keywords: buckwheat, microclimate of the soils, potential yield, actual-possible yield. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Кримський науковий центр НАН України і МОН України uk_UA
dc.relation.ispartof Культура народов Причерноморья
dc.subject Проблемы материальной культуры – ГЕОГРАФИЧЕСКИЕ НАУКИ uk_UA
dc.title Оценка урожаев гречихи разного вида и уровня с учетом тепловых ресурсов почв в Сумской области uk_UA
dc.title.alternative Оцінка врожаїв гречки різного виду та рівня з урахуванням теплових ресурсів грунтів у Сумській області uk_UA
dc.title.alternative Еstimation of buckwheat of different sorts and levels considering the soil heat resources in the Sumy region uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status first published uk_UA
dc.identifier.udc 551.584:633.12


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис