Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Майор, П.С. |
|
dc.contributor.author |
Захарова, В.П. |
|
dc.contributor.author |
Великожон, Л.Г. |
|
dc.date.accessioned |
2014-07-15T16:42:55Z |
|
dc.date.available |
2014-07-15T16:42:55Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier.citation |
Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування / П.С. Майор, В.П. Захарова, Л.Г. Великожон // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 6. — С. 507-512. — Бібліогр.: 21 назв. — укр. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0522-9310 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66436 |
|
dc.description.abstract |
Досліджували динаміку вмісту пероксиду водню й активності супероксиддисмутази, аскорбат- і гваяколпероксидази у листках рослин озимої пшениці 12 генотипів упродовж загартування у природних умовах. Виявлено монотонне зростання активності аскорбатпероксидази та коливальний характер змін решти досліджених показників, що пояснюється мінливістю температурного чинника. Між активністю супероксиддисмутази і гваяколпероксидази на дослідженому часовому відрізку та між активністю супероксиддисмутази й аскорбатпероксидази впродовж періоду загартування з мінусовими температурами виявлено тісну позитивну кореляцію, що може свідчити про високу збалансованість антиоксидантного захисту в клітинах рослин озимої пшениці під час адаптації до холоду. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Исследовали динамику содержания пероксида водорода и активности супероксиддисмутазы, аскорбат- и гваяколпероксидазы в листьях растений озимой пшеницы 12 генотипов в течение закаливания в естественных условиях. Обнаружено монотонное возрастание активности аскорбатпероксидазы и колебательный характер изменений остальных исследованных показателей, что объясняется изменчивостью температурного фактора. Между активностью супероксиддисмутазы и гваяколпероксидазы на исследованном временном отрезке и между активностью супероксиддисмутазы и аскорбатпероксидазы в течение периода закаливания с минусовыми температурами выявлено тесную положительную корреляцию, что может свидетельствовать о высокой сбалансированности антиоксидантной защиты в клетках растений озимой пшеницы при адаптации к холоду. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
The dynamics of the content of hydrogen peroxide and activity of superoxide dismutase, ascorbate and guaiacol peroxidases in leaves of 12 winter wheat genotypes under natural conditions of hardening were studied. Monotonic increase in the activity of ascorbate peroxidase and oscillatory changes of the other investigated indices were found, which is explained by the variability of the temperature factor. Between the activity of superoxide dismutase and guaiacol peroxidase during investigated time and between the activity of superoxide dismutase and ascorbate peroxidase during the period of hardening with subzero temperatures a close positive correlations were revealed, suggesting a high balance of the antioxidant defense in plant cells of winter wheat during cold adaptation. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Физиология и биохимия культурных растений |
|
dc.title |
Активність деяких антиоксидантних ферментів у рослинах озимої пшениці у природних умовах загартування |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Активность некоторых антиоксидантных ферментов в растениях озимой пшеницы в природных условиях закаливания |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Activity of some antioxidant enzymes in wheat plants under natural conditions of hardening |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
581.1 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті