Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Взаємозв'язок між вмістом вільного проліну, розчинних цукрів та обводненістю тканин у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Майор, П.С.
dc.date.accessioned 2014-07-10T14:32:18Z
dc.date.available 2014-07-10T14:32:18Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Взаємозв'язок між вмістом вільного проліну, розчинних цукрів та обводненістю тканин у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду / П.С. Майор // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 4. — С. 298-305. — Бібліогр.: 10 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0522-9310
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66300
dc.description.abstract Проаналізовано взаємозв’язок між вмістом у рослинах вільного проліну, редукуючих цукрів та часткою сухої речовини протягом осінньо-зимового періоду на підставі даних, отриманих для 28 генотипів озимої пшениці в трирічному вегетаційному досліді. Виявлено часові зсуви між змінами температурного чинника та дослідженими показниками. Встановлено, що частка сухої речовини негативно корелює з температурою, тоді як для вмісту цукрів і проліну спостерігаються нелінійні залежності від температурного чинника. Хоча між збільшенням частки сухої речовини та накопиченням проліну існує помірна кореляція, вміст цієї амінокислоти більшою мірою визначається дією морозів на рослини, ніж спричиненою низькими температурами втратою води тканинами. uk_UA
dc.description.abstract Проанализирована взаимосвязь между содержанием в растениях свободного пролина, редуцирующих сахаров и массой сухого вещества в течение осенне-зимнего периода на основании данных, полученных для 28 генотипов озимой пшеницы в трехлетнем вегетационном опыте. Выявлены временные сдвиги между изменениями температурного фактора и исследуемых показателей. Установлено, что доля сухого вещества негативно коррелирует с температурой, тогда как для сахаров и пролина выявлены нелинейные зависимости от температурного фактора. Хотя между увеличением доли сухого вещества и накоплением пролина выявлена средняя положительная корреляция, содержание этой аминокислоты в большей мере определяется действием морозов на растения, чем вызванными низкими температурами потерями воды тканями. uk_UA
dc.description.abstract Interrelation between contents of free proline, reducing sugars and dry weight ratio was analyzed in plants during fall-winter period. Data array was obtained for 28 winter wheat genotypes during a three-year vegetation experiment. Time shifts were revealed between temperature changes and changes in the indices under study. Dry weight ratio negatively correlates with temperature, while nonlinear dependences upon temperature were observed for sugars and proline. Although a moderate positive correlation between dry weight ratio and proline content was observed, the increase in this amino acid in plants was mainly determined by the action of frost rather than by tissue dehydration under these conditions. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология и биохимия культурных растений
dc.title Взаємозв'язок між вмістом вільного проліну, розчинних цукрів та обводненістю тканин у рослинах озимої пшениці протягом осінньо-зимового періоду uk_UA
dc.title.alternative Взаимосвязь между содержанием свободного пролина, растворимых сахаров и сухого вещества в растениях озимой пшеницы в течение осенне-зимнего периода uk_UA
dc.title.alternative Interrelation between free proline, soluble sugars and dry matter contents in winter wheat plants of during fall-winter period uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 581.1:58.02+58.009


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис