Обґрунтовано роль і значення харчової промисловості. Досліджено сучасний стан, визначено проблемні аспекти розвитку підприємств харчової промисловості Чернівецької області, в основі вирішення яких запропоновано створення ефективної системи планування. У процесі використання даної системи досягається оптимізація грошових потоків: знаходження такого співвідношення між вхідними і вихідними грошовими потоками, між напрямами й умовами залучення та використанням коштів, що дозволить досягти найкращих результатів діяльності підприємств харчової промисловості.
Ключові слова: конкурентоспроможність, підприємства, стабільний розвиток, планування, грошові потоки, харчова промисловість, грошові ресурси.
Обоснована роль и значение пищевой промышленности. Исследовано современное состояние, определены проблемные аспекты развития предприятий пищевой промышленности Черновицкой области, в основе решения которых предложено создание эффективной системы планирования. В процессе использования данной системы достигается оптимизация денежных потоков: нахождение такого соотношения между входными и выходными денежными потоками, между направлениями и условиями привлечения и использования денежных средств, которое позволит достичь наилучших результатов деятельности предприятий пищевой промышленности.
Ключевые слова: конкурентоспособность, предприятия, стабильное развитие, планирование, денежные потоки, пищевая промышленность, денежные ресурсы.
An important part of strengthening the competitiveness of the national economy is the stable development of enterprises. The basic problem that causes the current scale and pace of development of enterprises is insufficient structure and financial resources that are available to them. In the context of the abovethe role and importance of the food industry is grounded in the article.The current state is researched, the problematic aspects of the food industry development in Chernivtsi region are defined, and the creation of an effective planning system for the solution of above-mentioned problems is proposed. In the course of using this system the cash flow optimization is achieved by finding such a balance between incoming and outgoing cash flow, between directions and terms of attraction and use of funds that will allow achieving the best performance of food industry enterprises.
Keywords: competitiveness, enterprise, sustainable development, planning, cash flow, food industry, financial resources.