Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Сакун, О.В.
dc.date.accessioned 2013-06-01T18:55:46Z
dc.date.available 2013-06-01T18:55:46Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми / О.В. Сакун // Пробл. криобиологии. — 2010. — Т. 20, № 1. — С. 59-65. — Бібліогр.: 8 назв. — укр., англ. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7673
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/44457
dc.description.abstract Визначено колонієутворюючу здатність дріжджових грибів S. cerevisiае, суспендованих у розчині “10% диметилсульфоксиду – 0,135М NaCl – вода”, після заморожування зі швидкостями 1, 5 та 10°С/хв. Методом точкової термографії встановлено залеж- ність локальної середньої швидкості охолодження у зразку, який заморожувався, на етапі кристалізації клітинної суспензії від швидкості охолодження кріоносія в кріостаті та відстані від осі контейнерів циліндричної форми з діаметрами 10, 20 і 30 мм. Висока колонієутворююча здатність мікроорганізмів S. cerevisiае спостерігається, якщо значна кількість клітин, які містяться в контейнері для заморожування, на етапі кристалізації охолоджується зі швидкостями 4–8°С/хв. Максимальне значення колонієутворюючої здатності мікроорганізмів S. cerevisiае досягається при заморожуванні в контейнері діаметром 20 мм за швидкості охолодження холодоносія в кріокамері 5°С/хв. uk_UA
dc.description.abstract Определена колониеобразующая способность дрожжевых грибов S. cerevisiае, суспендированных в растворе “10% диметилсульфоксида – 0,135М NaCl – вода”, после замораживания со скоростями 1, 5 и 10°С/мин. Методом точечной термогра- фии установлена зависимость локальной средней скорости охлаждения в замораживаемом образце на этапе кристаллизации клеточной суспензии от скорости охлаждения крионосителя в криостате и расстояния от оси контейнеров цилиндрической формы с диаметрами 10, 20 и 30 мм. Высокая колониеобразующая способность микроорганизмов S. cerevisiае наблюдается, если значительное количество клеток, находящихся в контейнере для замораживания, на этапе кристаллизации охлаждается со скоростями 4–8°С/мин. Максимальное значение колониеобразующей способности микроорганизмов S. cerevisiае достигается при замораживании в контейнере с диаметром 20 мм при скорости охлаждения хладоносителя в криокамере 5°С/мин. uk_UA
dc.description.abstract The colony-forming ability of the yeast fungi S. cerevisiae suspended in 10% (vol. %) dimethyl sulfoxide – 0.135 M NaCl – water solution after freezing at the rates of 1, 5 and 10°C/min was determined. The method of multi-point thermography demonstrated the dependence of the average cooling rate in a frozen sample on the crystallisation stage of cell suspension on the coolant cooling rate in the cryostat and on the distance from the axles of cylindrical containers with the diameters of 10, 20 and 30 mm. The high colonyforming ability of the microorganisms S. cerevisiae was observed if a considerable amount of cells in a freezing container is cooled at the rates 4–8°C/min on the crystallization stage. The maximal colony-forming ability of the microorganisms S. cerevisiae was achieved if they were frozen in a container with the diameter of 20 mm at the coolant cooling rate of 5°C/min in the cryochamber. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Проблемы криобиологии
dc.subject Теоретическая и экспериментальная криобиология uk_UA
dc.title Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми uk_UA
dc.title.alternative Cryoinjury Mechanisms in the Yeast Fungi Saccharomyces cerevisiae During Freezing in Dimethyl Sulfoxide Aqueous Solution at a Constant Rate in Cylindrical Containers uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.35


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис