Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Колупаєв, Ю.Є. |
|
dc.contributor.author |
Мусатенко, Л.І. |
|
dc.contributor.author |
Косаківська, І.В. |
|
dc.contributor.author |
Карпець, Ю.В. |
|
dc.date.accessioned |
2009-07-14T10:38:23Z |
|
dc.date.available |
2009-07-14T10:38:23Z |
|
dc.date.issued |
2006 |
|
dc.identifier.citation |
Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги / Ю.Є. Колупаєв, Л.І. Мусатенко, І.В.Косаківська, Ю.В. Карпець // Укр. ботан. журн. — 2006. — Т. 63, № 6. — С. 837-844. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. |
en_US |
dc.identifier.issn |
0372-4123 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/3969 |
|
dc.description.abstract |
Изучали влияние экзогенных салициловой кислоты (СК), абсцизовой кислоты (АБК) и цитокинина (кинетин) на теплоустойчивость изолированных семядолей Cucumis sativus L. Предварительная обработка всеми тремя соединениями (10-6 м) повышала количество выживших семядолей после их 10-минутного нагрева при 470 С. При этом после 24-часовой обработки семядолей СК и АБК в них повышалось суммарное содержание пероксидов, а воздействие кинетина уменьшало величину этого показателя. Через 24 ч после нагрева в семядолях, обработанных СК, АБК и кинетином, содержание пероксидов было значительно меньшим, чем в контроле. Антиоксидант ионол (9x10-5 м) уменьшал количество пероксидов в семядолях как перед нагревом, так и после него и повышал процент выживания семядолей заметно слабее, чем СК и АБК. Антиоксидант подавлял индуцируемое СК и АБК накопление пероксидов в семядолях и уменьшал проявление защитного действия СК и АБК при повреждающем нагреве. Сделан вывод о необходимости образования активных форм кислорода для реализации защитных эффектов СК и АБК. |
en_US |
dc.description.abstract |
The influence of exogenous salicylic acid (SA), abscisic acid (ABA) and cytokinin (kinetin) on thermal resistance of Cucumis sativus L. isolated cotyledons was studied. Pretreatment with all these three compounds (10-6 М) raised the quantity of cotyledons that survived after 10-minute heating at 47 °С. Thus, a 24 h treatment of cotyledons by SA and ABA raised the total contents of peroxide compounds in them, while the influence of kinetin reduced this index. After 24 h heating in the cotyledons treated by SA, ABA and kinetin the contents of peroxide compounds was notably less than it was in the control. Antioxidant ionol (9•10-5 М) reduced the quantity of peroxide compounds in cotyledons both before and after heating, raising the percentage of the survived cotyledons. However, the influence of ionol on survival distinctly conceded to the effects of SA and ABA. The antioxidant supressed accumulation of peroxide compounds induced by SA and ABA in cotyledons and reduced of SA and ABA protective activities at damaging heating. A conclusion is made as for necessity of reactive oxygen species formation for SA and ABA protective effects realization. |
en_US |
dc.language.iso |
uk |
en_US |
dc.publisher |
Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України |
en_US |
dc.subject |
Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин |
en_US |
dc.title |
Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги |
en_US |
dc.title.alternative |
Влияние салициловой кислоты и фитогормонов на теплоустойчивость семядолей Cucumis sativus L. в связи со сдвигами прооксидантно-антиоксидантного равновесия |
en_US |
dc.title.alternative |
Influence оf salicylic acid and phytohormones on thermal resistance of cotyledons of Cucumis sativus L. in connection with prooxidative-antioxidative balance shifts |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |
dc.status |
published earlier |
en_US |
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті