Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Оптимізація методики визначення вмісту глюкози у виноматеріалі ензимним амперометричним біосенсором

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Горюшкіна, Т.Б.
dc.contributor.author Остроухова, О.В.
dc.contributor.author Солдаткін, О.П.
dc.contributor.author Дзядевич, С.В.
dc.date.accessioned 2011-10-31T21:39:51Z
dc.date.available 2011-10-31T21:39:51Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Оптимізація методики визначення вмісту глюкози у виноматеріалі ензимним амперометричним біосенсором / Т.Б. Горюшкіна, О.В. Остроухова, О.П. Солдаткін, С.В. Дзядевич // Біотехнологія. — 2009. — Т. 2, № 1. — С. 88-98. — Бібліогр.: 24 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1995-5537
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/28177
dc.description.abstract Відпрацьовано методику визначення вмісту глюкози у вині за допомогою амперометричного біосенсора на основі платинового друкованого електрода SensLab та глюкозооксидази (ГОД). Досліджено селективність біосенсорів, розроблених із застосуванням двох різних методів іммобілізації ГОД. Показано, що датчик на основі ГОД, іммобілізованої у парах глутарового альдегіду (ГА), не дає відгуку на основні інтерферуючі речовини вина, на відміну від біосенсора з ГОД, іммобілізованою у полімері полі-(3,4-етилендіокситіофен) (ПЕДТ). Вивчено операційну стабільність створеного датчика на основі іммобілізованої у парах ГА ГОД та його стабільність під час зберігання. За допомогою розробленого біосенсора проведено аналіз концентрації глюкози у винах різного типу та в суслі. Показано високу кореляцію отриманих результатів із даними високоефективної рідинної хроматографії. Встановлено, що біосенсор з іммобілізованою у полімері ПЕДТ ГОД має надзвичайно широкий динамічний діапазон роботи і може бути успішно застосований для аналізу глюкози в середовищах, які не містять етанолу та гліцеролу, наприклад у крові. uk_UA
dc.description.abstract Отработана методика определения глюкозы в вине с помощью амперометрического биосенсора на основе платинового печатного электрода SensLab и глюкозооксидазы (ГОД). Исследована селективность биосенсоров, разработанных с применением двух разных методов иммобилизации ГОД. Показано, что датчик на основе ГОД, иммобилизованной в парах глутарового альдегида (ГА), не дает отклика на основные интерферирующие вещества вина, в отличие от биосенсора с ГОД, иммобилизованной в полимере поли-(3,4-этилендиокситиофен) (ПЭДТ). Изучены операционная стабильность созданного датчика на основе иммобилизованной в парах ГА ГОД и его стабильность при хранении. С помощью разработанного биосенсора проведен анализ концентрации глюкозы в винах разного типа и в сусле. Показана высокая корреляция полученных результатов с данными высокоэффективной жидкостной хроматографии. Установлено, что биосенсор с иммобилизованной в полимере ПЭДТ ГОД обладает чрезвычайно широким динамическим диапазоном работы и может быть успешно применен для анализа глюкозы в средах, не содержащих этанол и глицерол, например в крови. uk_UA
dc.description.abstract Отработана методика определения глюкозы в вине с помощью амперометрического биосенсора на основе платинового печатного электрода SensLab и глюкозооксидазы (ГОД). Исследована селективность биосенсоров, разработанных с применением двух разных методов иммобилизации ГОД. Показано, что датчик на основе ГОД, иммобилизованной в парах глутарового альдегида (ГА), не дает отклика на основные интерферирующие вещества вина, в отличие от биосенсора с ГОД, иммобилизованной в полимере поли-(3,4-этилендиокситиофен) (ПЭДТ). Изучены операционная стабильность созданного датчика на основе иммобилизованной в парах ГА ГОД и его стабильность при хранении. С помощью разработанного биосенсора проведен анализ концентрации глюкозы в винах разного типа и в сусле. Показана высокая корреляция полученных результатов с данными высокоэффективной жидкостной хроматографии. Установлено, что биосенсор с иммобилизованной в полимере ПЭДТ ГОД обладает чрезвычайно широким динамическим диапазоном работы и может быть успешно применен для анализа глюкозы в средах, не содержащих этанол и глицерол, например в крови. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Біотехнологія
dc.subject Методи uk_UA
dc.title Оптимізація методики визначення вмісту глюкози у виноматеріалі ензимним амперометричним біосенсором uk_UA
dc.title.alternative Оптимизация методики определения содержания глюкозы в виноматериале энзимными амперометрическим биосенсором uk_UA
dc.title.alternative Optimization of methods of glucose content determination in wine by enzyme amperometric biosensor uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.15:573.6


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис