Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Quantitative assay of chromium (III) in yeast cultures using chromazurol S and surfactants for monitoring chromate remediation processes

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Honchar, T.M.
dc.contributor.author Ksheminska, H.P.
dc.contributor.author Patsay, І.О.
dc.contributor.author Huta, О.М.
dc.contributor.author Gonchar, М.V.
dc.date.accessioned 2011-10-29T22:26:51Z
dc.date.available 2011-10-29T22:26:51Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.citation Quantitative assay of chromium (III) in yeast cultures using chromazurol S and surfactants for monitoring chromate remediation processes / T.M. Honchar, H.P. Ksheminska, І.О. Patsay, О.М. Huta, М.V. Gonchar // Біотехнологія. — 2008. — Т. 1, № 4. — С. 85-94. — Бібліогр.: 28 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 1995-5537
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/28157
dc.description.abstract Because microorganisms are regarded as a potential means for bioremediation of chromium compounds and the yeasts are considered to be the source of chromium pharmaceutical biocomplexes, the development of the methods for chromium assay in real biological samples is of a significant biotechnological importance. A new sensitive method for the photometric assay of total chromium in the form of Cr(III) in microbial cultures after their mineralization was developed using the reaction with chromazurol S in the presence of the surfactants, sodium dodecyl sulfate (SDS) or cetyltrimethylammonium bromide (CTMAB). The optimal values of chromazurol S and surfactants concentrations were determined to achieve the maximal sensitivity of the analysis. Molar extinction coefficients of the complexes in 0.2 M sulfuric acid were shown to equal 27 and 98.9 мМ–1·cm–1 in cases of using SDS and CTMAB, respectively. The latter variant of chromium (III) assay is 3 times more sensitive than diphenylcarbazide method. The threshold sensitivity of chromazurol method is approximately 100 and 25 ng of chromium per 1 ml of the final reaction mixture for two variants of the assay in cases of using SDS and CTMAB, respectively. A convenient and relatively fast method for mineralization of the biological samples was optimized using perhydrol and sulfuric acid. It was shown that the developed methods can be used for the monitoring of chromate-reduction processes in yeast cultures by the final product Cr(III), as well as for determination of the total chromium content in microbial cultures or in the cells after their mineralization. uk_UA
dc.description.abstract Оскільки мікроорганізми розглядаються як потенційний засіб для біоремедіації сполук хрому, а дріжджі — як джерело біокомплексів хрому фармацевтичного значення, актуальною біотехнологічною проблемою є розробка методів визначення вмісту хрому в реальних зразках біологічного походження. Розроблено новий чутливий метод фотометричного визначення сумарного хрому у формі Cr(III) в мікробних культурах після їх мінералізації з використанням реакції з хромазуролом S у присутності поверхнево-активних речовин (ПАР) — додецилсульфату натрію (SDS) або цетилтриметиламонійброміду (CTMAB). Визначено оптимальні величини концентрації хромазуролу S і ПАР для досягнення максимальної чутливості аналізу. Показано, що молярні коефіцієнти екстинкції комплексів в 0,2 М сірчаній кислоті дорівнюють 27,0 і 98,9 мМ–1·см–1— у випадку застосування SDS і CTMAB, відповідно. Останній варіант визначення хрому(ІІІ) чутливіший порівняно із дифенілкарбазидним методом у 3 рази. Нижня межа чутливості хромазурольного методу становить близько 100 і 25 нг хрому в 1 мл фотометрованої проби для двох варіантів аналізу із застосуванням SDS і CTMAB, відповідно. Оптимізовано зручний і порівняно швидкий метод мінералізації біологічних зразків з використанням пергідролю у присутності сірчаної кислоти. Розроблені методи аналізу можна застосовувати для моніторингу процесів відновлення хромату культурами дріжджів з утворення кінцевого продукту Cr(III), а також для визначення загального вмісту хрому в мікробних культурах чи клітинах після їх мінералізації. uk_UA
dc.description.abstract Поскольку микроорганизмы рассматриваются как перспективное средство для биоремедиации соединений хрома, а дрожжи — как источник биокомплексов хрома фармацевтического значения, актуальной биотехнологической проблемой является разработка методов определения содержания хрома в реальных образцах биологического происхождения. Разработан новый чувствительный метод фотометрического определения суммарного хрома в форме Cr(III) в микробных культурах после их минерализации с использованием реакции с хромазуролом S в присутствии поверхностно-активных веществ (ПАВ) — додецилсульфата натрия (SDS) или цетилтриметиламмонийбромида (CTMAB). Найдены оптимальные величины концентрации хромазурола S и ПАВ для достижения максимальной чувствительности анализа. Показано, что молярные коэффициенты экстинкции комплексов в 0,2 М серной кислоте равны 27,0 и 98,9 мМ–1·см–1 – в случае применения SDS и CTMAB, соответственно. Последний вариант определения хрома(III) превышает по чувствительности дифенилкарбазидный метод определения хромата в 3 раза. Пороговая чувствительность хромазурольного метода составляет 100 и 25 нг хрома в 1 мл фотометрируемого раствора для двух вариантов анализа с применением SDS и CTMAB, соответственно. Оптимизирован удобный и сравнительно быстрый метод минерализации биологических образцов с использованием пергидроля в присутствии серной кислоты. Разработанные методы анализа применимы для мониторинга процессов восстановления хромата культурами дрожжей по образованию конечного продукта — Cr(III), а также определения общего содержания хрома в микробных культурах или клетках после их минерализации. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Інститут біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Біотехнологія
dc.subject Нові методи uk_UA
dc.title Quantitative assay of chromium (III) in yeast cultures using chromazurol S and surfactants for monitoring chromate remediation processes uk_UA
dc.title.alternative Визначення вмісту хрому(III) у дріжджових культурах за допомогою хромазуролу S та поверхнево-активних речовин для скринінгу процесів біоремедіації хромату uk_UA
dc.title.alternative Определение содержания хрома (III) в дрожжевых культурах с помощью хромазурола S и поверхностно-активных соединений для скрининга процессов биоремедиации хромата uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 543.062 : 546.7 : 579.2


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис