Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Впровадження технологій радіаційної пастеризації та консервації продуктів харчування

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Вишневський, І.М.
dc.contributor.author Сахно, В.І.
dc.contributor.author Томчай, С.П.
dc.contributor.author Зелинский, А.Г.
dc.contributor.author Сахно, О.В.
dc.date.accessioned 2008-12-24T13:02:12Z
dc.date.available 2008-12-24T13:02:12Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Впровадження технологій радіаційної пастеризації та консервації продуктів харчування / І.М. Вишневський, В.І. Сахно, С.П. Томчай, А.Г. Зелинский, О.В. Сахно // Наука та інновації. — 2005. — Т. 1, № 3. — С. 51-61. — Бібліогр.: 12 назв. — укр. en_US
dc.identifier.issn 1815-2066
dc.identifier.other DOI: doi.org/10.15407/scin1.03.051
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/2670
dc.description.abstract В 2004 р. НАН України започаткувала інноваційний проект "Впровадження технологій радіаційної пастеризації та консервації продуктів харчування" з метою впровадження в Україні технологій променевої пастеризації та консервації продуктів харчування для запобігання втрат продуктів при зберіганні та захисту споживачів від інфекційних захворювань. У статті наведено результати проведених досліджень фізико-технічних і технологічних розробок для впровадження сучасних радіаційних технологій у харчове виробництво України. Запропоновано технічні і технологічні рішення їх реалізації. Аналізуються економічні показники виробництва з використанням радіаційних технологій і перспективи розширення мережі виробництв за рахунок конверсії, наприклад, оборонних підприємств чи промислових організацій з інших галузей. Міжнародні організації (ООН, ВООЗ) рекомендують залучати опромінення продуктів харчування як важливі і ефективні заходи запобігання виникненню і поширенню інфекційних захворювань та епідемій. Умовою поширення цих технологій є створення спеціальних промислових технологічних ліній (установок) і нормативної документації на виробництво продуктів харчування. Наведено характеристики створених за сприяння інноваційного проекту технічних засобів для реалізації промислових технологічних ліній виробництва з використанням опромінювання. Досліджуються й розробляються найбільш ефективні способи їх використання. Наведено результати промислового випробування нових технологій і перспективні шляхи їх впровадження у виробництво України. Ключові слова: радіаційна установка, харчові продукти, пастеризація, пікохвильова обробка, технологія. en_US
dc.description.abstract В 2004 г. в НАН Украины выполнялся инновационный проект "Внедрение технологий радиационной пастеризации и консервации продуктов питания" с целью внедрения в Украине технологий лучевой пастеризации и консервации продуктов питания для снижения потерь при хранении и защиты потребителей от инфекционных заболеваний. В статье приведены результаты проведенных исследований физико-технических и технологических разработок для внедрения современных радиационных технологий в пищевое производство Украины. Предложены технические и технологические решения их реализации. Анализируются экономические показатели производства с использованием радиационных технологий и перспективы расширения сети производств за счет конверсии, например, оборонных предприятий или промышленных организаций из других отраслей. Международные организации (ООН, ВОЗ) рекомендуют применять облучение продуктов питания как важнейший и эффективный способ предупреждения возникновение и распространение инфекционных заболеваний и эпидемий. Условием распространения этих технологий является создание специальных промышленных технологических линий (установок) и нормативной документации на производство продуктов питания. Приведены характеристики созданных при поддержке инновационного проекта технических средств для реализации промышленных технологических линий производства с использованием облучения. Исследуются и разрабатываются наиболее эффективные способы их использования. Приведены результаты промышленного испытания новых технологий и перспективные пути их внедрения в производство Украины. Ключевые слова: радиационная установка, пищевые продукты, пастеризация, пиковолновая обработка, технология. en_US
dc.description.abstract Innovation project "Implementation of radiation pasteurization technologies and preservation of food products was commenced by National Academy of Sciences in Ukraine during 2004. The purpose was to implement in the Ukraine technologies of radiation pasteurization and preservation of food products to prevent the loss of the products while storage and the protection of consumers from infections diseases. The paper contains the physical technical and technological development results of the researches for the introduction of modern radiation technologies to food industry in Ukraine. The technical and technological decision of such realization is proposed. Economic indexes with use of radiation technologies and the perspective of the extension to industry due to the conversion, like an example – military facilities or industrial organizations from another domain are analyzed. International organizations (UN and WHO) recommend to apply the radiation as important and effective measures for prevention and spreading of infection diseases and epidemics. The indispensable condition of such technologies expansion is the creation of the special industrial facilities and normative documentation for food processing. Under assistance of the hardware innovation project the characteristic for the realization of the industrial technological lines with the use of radiation is given. The most effective methods of its usage are studied. A result of the new technological test and the perspective ways of its implementation into the production in the Ukraine is given. Keywords: radiation facility, food products, pasteurization, peak-wave processing, technology. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України en_US
dc.subject Науково-технічні інноваційні проекти Національної академії наук України en_US
dc.title Впровадження технологій радіаційної пастеризації та консервації продуктів харчування en_US
dc.title.alternative Внедрение технологий радиационной пастеризации и консервции продуктов питания en_US
dc.title.alternative Implementation of the radiation pasteurization technologies and preservation of food products en_US
dc.type Article en_US
dc.status published earlier en_US


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис