dc.contributor.author |
Козар, С.Ф. |
|
dc.contributor.author |
Жеребор, Т.А. |
|
dc.contributor.author |
Демчук, І.В. |
|
dc.contributor.author |
Волкова, І.В. |
|
dc.contributor.author |
Усманова, Т.О. |
|
dc.date.accessioned |
2011-08-29T19:01:12Z |
|
dc.date.available |
2011-08-29T19:01:12Z |
|
dc.date.issued |
2009 |
|
dc.identifier.citation |
Вплив лектину картоплі на ефективність бактеризації картоплі азотобактером / С.Ф. Козар, Т.А. Жеребор, І.В. Демчук, І.В. Волкова, Т.О. Усманова // Сільськогосподарська мікробіологія: Міжвід. темат. наук. зб. — Чернігів, 2009. — Вип. 9. — С. 95-103. — Бібліогр.: 13 назв. — укр. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
1997-3004 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/26197 |
|
dc.description.abstract |
Представлено результати вегетаційних та польових дослідів, які свідчать про позитивний вплив консорціуму штамів Аzotobacter vinelandii і Аzotobacter chroococcum M-70/2 на ріст і продуктивність рослин картоплі. При додаванні культуральної рідини азотобактера, культивованого з лектином бульб картоплі, у поживне середовище для вирощування картоплі in vitro висота пробіркових рослин при їх подальшому вирощуванні у торфосуміші (у рулонах) збільшилась на 12 %, кількість міні-бульб − на 86 %, їх маса − на 31 %. У польових дослідах за бактеризації бульб перед садінням А. vinelandii і А. chroococcum M-70/2, культивованими з лектином, урожайність картоплі зросла на 19,2-20,9 %, покращилась якість продукції (вміст крохмалю у бульбах збільшився у середньому на 1,99 %, сухих речовин − на 5,18 %). |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Представлены результаты вегетационных и полевых опытов, которые свидетельствуют о положительном влиянии консорциума штаммов Аzotobacter vinelandii и Аzotobacter chroococcum M-70/2 на рост и продуктивность растений кар-тофеля. При внесении культуральной жидкости азотобактера, культивированного с лектином клубней картофеля, в питательную среду для выращивания картофеля in vitro, высота пробирочных растений при их дальнейшем выращивании в торфосмеси (в рулонах) увеличилась на 12 %, количество мини-клубней − на 86 %, их масса − на 31 %. В полевых опытах при бактеризации клубней перед посадкой А. vinelandii і А. chroococcum M-70/2, культивированных с лектином, урожайность картофеля увеличилась на 19,2-20,9 %, улучшилось качество продукции (содержание крахмала в клубнях увеличилось в среднем на 1,99 %, сухих веществ − на 5,18 %). |
uk_UA |
dc.description.abstract |
The results of vegetative and field experiments which testify the positive infl uence of consortium Azotobacter vinelandii and A. chroococcum M-70/2 strains on growth and productivity of potato plants are provided. As was shown the application of azotobacter, cultivated with the potato tubers’ lectin into the culture medium increases the height of test-tube potato plants at their further growth in rolls by 12 %, number of mini-tubers – 86 % and their mass – 31 %.
The productivity of potato plants in field experiments as effected by tubers preliminary inoculation with A. vinelandii and A. chroococcum M-70/2, cultivated with a lectin, before landing was increased by 19,2-20,9 %, followed by the enhancement of production quality (starch contents in tubers was increased by 1,99 %, dry matters – 5,18 %). |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Сільськогосподарська мікробіологія |
|
dc.subject |
Загальна і ґрунтова мікробіологія |
uk_UA |
dc.title |
Вплив лектину картоплі на ефективність бактеризації картоплі азотобактером |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Влияние лектина картофеля на эффективность бактеризации картофеля азотобактером |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Efficiency of the potato inoculation with azotobacter |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
579.64:631.86/87:635 |
|