Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Effect of plasma chemical oxidation of ethylene impurities on the efficiency of kiwifruit storage

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Yegorov, M.O.
dc.contributor.author Taran, G.V.
dc.contributor.author Zamuriev, O.O.
dc.contributor.author Opalev, P.O.
dc.date.accessioned 2023-12-11T12:38:12Z
dc.date.available 2023-12-11T12:38:12Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Effect of plasma chemical oxidation of ethylene impurities on the efficiency of kiwifruit storage / M.O. Yegorov, G.V. Taran, O.O. Zamuriev, P.O. Opalev // Problems of Atomic Science and Technology. — 2023. — № 4. — С. 155-159. — Бібліогр.: 29 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 1562-6016
dc.identifier.other PACS: 52.80. Hc, 52.90. +z,52.75.−d
dc.identifier.other DOI: https://doi.org/10.46813/2023-146-155
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/196196
dc.description.abstract The effectiveness of plasma chemical technology in reducing the concentration of ethylene impurities in order to extend the shelf life of kiwifruit has been studied. Ethylene and mold were controlled by plasma treatment, which slowed the ripening of kiwifruit and significantly inhibited rotting. When storing kiwifruit using the plasma chemical system, the level of ethylene was twice lower than that measured in the control batch. Also, the level of ethylene practically did not change during the entire period of the experiment, since the ethylene released from the fruit was quickly oxidized by ozone. Air treatment of kiwifruit storage environment resulted in the fact that ripening mechanism was delayed and the loss of fruits during their further transportation and storage was almost completely prevented. Thus, high efficiency of plasma-chemical method for extending kiwifruit shelf life was shown as well as the prospects of its application. Storage period can be doubled while preserving the subtle aroma of fruits. The effectiveness of plasma chemical technology in reducing the concentration of ethylene impurities in order to extend the shelf life of kiwifruit has been studied. High efficiency of plasma-chemical method for extending kiwifruit shelf life was shown as well as the prospects of its application. Storage period can be doubled while preserving the subtle aroma of fruits. uk_UA
dc.description.abstract Вивчено ефективність використання плазмохімічної технології для зниження концентрації домішок етилену з метою продовження терміну зберігання ківі. Плазмова обробка контролює етилен і цвіль, що уповільнює дозрівання ківі і значно пригнічує гниття. При зберіганні ківі рівень етилену при використанні плазмохімічної системи на 2 порядки нижчий за той, що вимірювався у контрольній партії і практично не змінювався весь період експерименту, оскільки етилен, що виділяється із фруктів, швидко окислюється озоном. Обробка повітря середовища, в якому зберігається ківі, призводить до затримки механізму їхнього дозрівання й практично повністю запобігає втраті плодоовочевої продукції при її подальшому транспортуванні й зберіганні. Таким чином, плазмохімічний метод подовження терміну зберігання ківі показав високу ефективність і має перспективи до застосування. Тривалість зберігання можна збільшити в середньому вдвічі з одночасним збереженням тонкого аромату фруктів. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Problems of Atomic Science and Technology
dc.subject Gas discharge, plasma-beam discharge and their applications uk_UA
dc.title Effect of plasma chemical oxidation of ethylene impurities on the efficiency of kiwifruit storage uk_UA
dc.title.alternative Дослідження впливу плазмохімічного окислення домішки етилену на ефективність зберігання плодів кiвi uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис