The influence of the products of plasma chemical reactions (including ozone) on the storage of vegetables and fruits has been investigated. It has been shown that the products of plasma chemical reactions effectively suppress the growth of mold. For a number of vegetables and fruits, surface modification occurs, which leads to the loss of the "marketable" appearance. At the same time, the ripening rate of many products decreases.
Досліджено вплив продуктів плазмохімічних реакцій (в тому числі і озону) на зберігання овочів і фруктів. Показано, що продуктами плазмохімічних реакцій ефективно пригнічується ріст цвілі. Для деяких овочів і фруктів відбувається видозміна поверхні, яка призводить до втрати «товарного» вигляду. При цьому швидкість дозрівання багатьох продуктів знижується.
Исследовано влияние продуктов плазмохимических реакций (в том числе и озона) на хранение овощей и фруктов. Показано, что продуктами плазмохимических реакций эффективно подавляется рост плесени. Для ряда овощей и фруктов происходит видоизменение поверхности, которое приводит к потере «товарного» вида. При этом скорость дозревания многих продуктов снижается.