Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Кальцієзалежний вплив саліцилової кислоти і пероксиду водню на активність супероксиддисмутази колеоптилів пшениці

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Колупаєв, Ю.Є.
dc.contributor.author Карпець, Ю.В.
dc.contributor.author Мусатенко, Л.І.
dc.date.accessioned 2011-04-08T17:45:51Z
dc.date.available 2011-04-08T17:45:51Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Кальцієзалежний вплив саліцилової кислоти і пероксиду водню на активність супероксиддисмутази колеоптилів пшениці / Ю.Є. Колупаєв, Ю.В. Карпець, Л. I. Мусатенко // Доп. НАН України. — 2009. — № 9. — С. 165-169. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1025-6415
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/18717
dc.description.abstract Дослiджували вплив екзогенних салiцилової кислоти (СК — 10 мкМ) i пероксиду водню (10 мМ) на активнiсть супероксиддисмутази (СОД) колеоптилiв пшеницi та їх теплостiйкiсть. СК i пероксид водню iстотно пiдвищували активнiсть СОД. Такi ефекти повнiстю нiвелювалися передобробкою колеоптилiв iнгiбiтором бiосинтезу бiлка циклогексимiдом i блокатором кальцiєвих каналiв верапамiлом. Зроблено висновок про кальцiєзалежне посилення синтезу СОД пiд впливом СК i пероксиду водню. Пiдвищення теплостiйкостi рослинних об’єктiв пiсля обробки цими сполуками може бути пов’язане з попередньою активацiєю ними антиоксидантних ферментiв. uk_UA
dc.description.abstract The influence of exogenous salicylic acid (SA — 10 μM) and hydrogen peroxide (10 mM) on the superoxide dismutase (SOD) activity of wheat coleoptiles and their heat resistance have been studied. SA and hydrogen peroxide essentially increased the SOD activity. Such effects were completely levelled by the pretreatment of coleoptiles with the inhibitor of protein biosynthesis, cycloheximide, and the blocker of calcium channels, verapamil. It is drawn the conclusion about the calciumdependent intensifying of SOD synthesis under the influence of SA and hydrogen peroxide. The increase of heat resistance of plant objects after the treatment with these compounds can be related to the preliminary activation of antioxidative enzymes by them. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України uk_UA
dc.subject Біологія uk_UA
dc.title Кальцієзалежний вплив саліцилової кислоти і пероксиду водню на активність супероксиддисмутази колеоптилів пшениці uk_UA
dc.title.alternative Calcium-dependent influence of salicylic acid and hydrogen peroxide on the superoxide dismutase activity of wheat coleoptiles uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 581.13:577.15


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис