За допомогою спектрофлюорофотометра “Shimadzu RF-6000” досліджено спектри люмінесценції молекул глюкози і фруктози у спектральній області λ = 400÷700 нм при різних енергіях збудження. Джерелом фотонів, що збуджували люмінесценцію досліджуваних молекул в спектральній області 250—400 нм, була ксенонова лампа. Зразки опромінювали фотонами з такими довжинами хвиль: λext = 275, 323, 354 та
380 нм. Енергія фотонів з цими довжинами хвиль близька до енергії зв’язку відповідних двоатомних фрагментів молекул глюкози і фруктози. Вперше виявлено відмінності як у квантовому виході люмінесценції цих молекул, так і в положенні максимумів випромінювання. Проведено аналіз цих відмінностей та показано, що різниця у структурній будові молекул глюкози і фруктози істотно впливає на їх люмінесцентні
властивості.
The luminescence spectra of glucose and fructose molecules in the spectral region λ = 400÷700 nm at different
excitation energies are studied using a Shimadzu RF-6000 spectrofluorophotometer. The source of photons
that excite the luminescence of the studied molecules in the spectral interval 250 ÷ 400 nm was a xenon lamp.
The samples were irradiated by photons with the following wavelengths: λext = 275, 323, 354, and 380 nm. The
energies of photons with these wavelengths are close to the binding energies of the corresponding diatomic
fragments of glucose and fructose molecules. For the first time, differences were found both in the quantum
yield of luminescence of these molecules and in the positions of the radiation maxima. The analysis of these
differences is carried out, and it is shown that the difference in the structures of glucose and fructose molecules
significantly affects their luminescent properties.