Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Фосфорилювання вірусних білків — важлива умова репродукції рослинних вірусів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Максименко, Л.О.
dc.contributor.author Пархоменко, Н.Й.
dc.date.accessioned 2022-01-05T18:42:31Z
dc.date.available 2022-01-05T18:42:31Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Фосфорилювання вірусних білків — важлива умова репродукції рослинних вірусів / Л.О. Максименко, Н.Й. Пархоменко // Доповіді Національної академії наук України. — 2021. — № 5. — С. 107-113. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1025-6415
dc.identifier.other DOI: doi.org/10.15407/dopovidi2021.05.107
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/182520
dc.description.abstract Фосфорилювання білків характерно для структурних білків у вірусу мозаїки цвітної капусти, А-вірусу картоплі (АВК), вірусу шарки сливи та ін. Цей процес необхідний для розвитку вірусної інфекції в рослині. Х-вірус картоплі (ХВК) — типовий представник роду Potexvirus. Встановлено, що капсидний білок ХВК здатний фосфорилюватися в стандартному інкубаційному середовищі in vitro, яке містило (гамма-³²Р)АТФ. На відміну від цього білок ХВК у стандартному інкубаційному середовищі за наявності (альфа-³²Р)АТФ не фосфорилюється. Таким чином, кінцевий фосфат АТФ відіграє головну роль у фосфорилюванні білка ХВК. Фосфорильований білок ХВК у системі in vivo був виявлений шляхом експонування нітроцелюлозного фільтра з імуноблотом на рентгенівській плівці РМ-1. У результаті був одержаний автограф фосфорильованого in vivo структурного білка ХВК. Концентрація іонів Са²⁺ та ЕДТА у системі фосфорилювання in vitro впливає на процес фосфорилювання структурного білка ХВК. За наявності в системі фосфорилювання in vitro 10 мМ ЕДТА та 10 мМ СаCl₂ процес фосфорилювання структурного білка ХВК пригнічується. Явище фосфорилювання структурного білка ХВК використовується в процесах репродукції вірусу в інфікованій клітині. uk_UA
dc.description.abstract Phosphorylation of proteins is characteristic for structural proteins of cauliflower mosaic virus, potato virus A (PVA), plum beetle virus, and others. This process is necessary for the development of viral infection in the plant. Potato virus X (PVX) is a typical member of the genus Potexvirus. It was found that the structural viral protein of potato virus X is able to phosphorylation in a standard incubation medium in vitro, which contained (gamma-³²P)ATP. In contrast, PVX protein in a standard incubation medium in the presence of (alpha-³²P)ATP is not phosphorylated. Thus, the final ATP phosphate plays a major role in the phosphorylation of the structural PVX protein. Phosphorylated PVX protein in the system in vivo was detected by exposing nitrocellulose with immunoblot on X-ray film PM-1. As a result, an autograph of the phosphorylated in vivo structural protein PVX was obtained. The concentration of Ca and EDTA ions in the in vitro phosphorylation system affects the process of phosphorylation of the structural protein of PVX . The presence of 10 mM EDTA and 10 mM СаCl₂ in the in vitro phosphorylation system inhibited the phosphorylation process of the PVX structural protein. The phenomenon of phosphorylation of the structural protein of PVX is probably used in the processes of virus reproduction in an infected cell. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Видавничий дім "Академперіодика" НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Доповіді НАН України
dc.subject Біологія uk_UA
dc.title Фосфорилювання вірусних білків — важлива умова репродукції рослинних вірусів uk_UA
dc.title.alternative Phosphorylation of structural viral proteins — essential condition for plant viruses reproduction uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.112:66.094.533]:581.16:632.38


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис