Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Бактерицидні властивості деяких макроміцетів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Пасайлюк, М.В.
dc.date.accessioned 2021-02-19T10:25:22Z
dc.date.available 2021-02-19T10:25:22Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0372-4123
dc.identifier.other DOI: https://doi.org/10.15407/ukrbotj74.01.016
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/178425
dc.description.abstract Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні властивості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одного виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими. uk_UA
dc.description.abstract Установлено, что бактерицидные свойства спиртовых настоек и водных настоев плодовых тел макромицетов являются видоспецифическими, не зависят от трофической принадлежности грибов, их пищевой ценности, таксономического положения. Самые высокие показатели задержки роста тест-культур продемонстрировали настои Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea и настойка M. leptocephala. Бактерицидные свойства водных настоев и спиртовых настоек грибов одного вида отличались степенью ингибирующего действия, причем более эффективными оказались водные настои. uk_UA
dc.description.abstract Bactericidal activity of alcohol tinctures and water extracts of fruit bodies of mushroom species was investigated. It was established that bactericidal activity was species-specific and not dependent on trophic group, nutritional value, taxonomic position etc. The highest rates of growth inhibition of test cultures were demonstrated by extracts of Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea and tinctures of M. leptocephala. Antibacterial properties of aqueous and alcoholic infusions of the same fungal species varied in their inhibitory effect; the water extract were largely more efficient. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Український ботанічний журнал
dc.subject Гриби і грибоподібні організми
dc.title Бактерицидні властивості деяких макроміцетів uk_UA
dc.title.alternative Бактерицидные свойства некоторых макромицетов uk_UA
dc.title.alternative Bactericidal properties of selected macrofungi uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис