Показати простий запис статті

dc.contributor.author Козаченко, М.Р.
dc.contributor.author Наумов, О.Г.
dc.contributor.author Васько, Н.І.
dc.contributor.author Солонечний, П.М.
dc.contributor.author Солонечна, О.В.
dc.contributor.author Важеніна, О.Є.
dc.contributor.author Садовой, О.О.
dc.date.accessioned 2021-02-16T13:21:34Z
dc.date.available 2021-02-16T13:21:34Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Селекція нових ліній ячменю waxy / М.Р. Козаченко, О.Г. Наумов, Н.І. Васько, П.М. Солонечний, О.В. Солонечна, О.Є. Важеніна, О.О. Садовой // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2016. — Т. 18. — С. 93-96. — Бібліогр.: 14 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 2219-3782
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177596
dc.description.abstract Aim. The aim of this research was to create waxy barley forms by hybridization and to test them for high amylopectin content in starch. Methods. To create high-yielding waxy lines, we used hybridization methods. Results. Due to using spring barley forms with various amylopectin content in starch in breeding, high-yielding lines with starch, which almost completely consists of amylopectin, were effectively created. The range of lines with amylopectin starch was broadened: nutans, medicum and rikotense were obtained. In 2014–2015, the variety trials distinguished the best eight lines, seven of which (12-945, 12-954, 12-965, 12-1014, 12-333, 12-473, 12-476) gave high yields (107%, 105%, 105%, 116%, 110%, 107%, 115% related to the standard) and were lodging resistant (8.5–9.0 points) with identical or slightly different duration of the vegetation period. The waxy lines distinguished are sources of high amylopectin content in starch and valuable agricultural characteristics. Conclusions. The effectiveness of high-yielding waxy line breeding was shown. Waxy lines with 5–16% higher yield capacity and high lodging resistance (8.5–9.0 points) were selected. Keywords: spring barley, waxy starting form, waxy line, amylopectin, yield. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Фактори експериментальної еволюції організмів
dc.subject Прикладна генетика і селекція uk_UA
dc.title Селекція нових ліній ячменю waxy uk_UA
dc.title.alternative Breeding of new waxy barley lines uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 633.16:631.527


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис