Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Вержук, В.Г. |
|
dc.contributor.author |
Павлова, А.В. |
|
dc.contributor.author |
Тихонова, О.А. |
|
dc.contributor.author |
Борзых, Н.В. |
|
dc.contributor.author |
Дорохов, Д.С. |
|
dc.date.accessioned |
2021-02-15T16:03:21Z |
|
dc.date.available |
2021-02-15T16:03:21Z |
|
dc.date.issued |
2013 |
|
dc.identifier.citation |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС / В.Г. Вержук, А.В. Павлова, О.А. Тихонова, Н.В. Борзых, Д.С. Дорохов // Фактори експериментальної еволюції організмів: Зб. наук. пр. — 2013. — Т. 13. — С. 27-30. — Бібліогр.: 10 назв. — рос. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
2219-3782 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/177430 |
|
dc.description.abstract |
Aims: to study the ability storage of vegetative shoots and buds of fruit crops to withstand ultra-low temperature of the vapor-liquid nitrogen. Methods: cuttings dried up to the humidity of 28–35 %, frozen gradually to –49ºС and placed in storage in pairs liquid nitrogen at –183–185ºС. As a cryoprotectors used different concentration of glycerin and sucrose. The chemical composition of fruits determined by the protocols: [10]. Results: Cuttings currant, planted in the field, showed good viability: 60–90%. The viability of processed cryoprotectors buds was 69,6–72 %. The biochemical composition of fruits: the differences between the control and experience were insignificant. Conclusions: Results of the research showed that the cuttings and buds fruit crops after storage in liquid nitrogen remain viable at the level of 60–90 %. |
uk_UA |
dc.language.iso |
ru |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Фактори експериментальної еволюції організмів |
|
dc.subject |
Аналіз та оцінка генетичних ресурсів |
uk_UA |
dc.title |
Оценка жизнеспособности геноплазмы плодовых культур после криосохранения в парах жидкого азота при –183-185ºС |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Evaluation of the viabiliyty genoplazmy of fruit crops after cryopreserved at vapor of liquid nitrogen –183-185ºC |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті