Досліджена специфіка росту і морфологічні особливості Sparassis nemecii 2327 на 11 композиціях рослинних субстратів різного складу, що включали: зерно пшениці, стружку хвойних порід дерев, лушпиння соняшника, гарбуза та арахісу, солому пшениці, лісову підстилку з-під дерев хвойних порід. Підібрані субстрати, компоненти та співвідношення яких придатні для отримання міцелію гриба. Встановлено, що для успішного вирощування міцелію S. nemecii обов'язковим компонентом субстрату є зерно пшениці. Важливими факторами також є природа складових, спосіб їхнього комбінування та механічні властивості субстрату – міцелій S. nemecii краще росте на субстраті, компоненти якого в силу фізичних особливостей їхньої структури розташовуються щільно. Цим критеріям відповідають субстрати № 2 (зерно пшениці/ стружка хвойних/ лушпиння соняшника/ солома пшениці – 8/2/1/1/) та № 7 (зерно пшениці/лісова підстилка – 1/2), які є найкращими композиціями для вирощування міцелію
S. nemecii в лабораторних умовах. Ступінь обростання субстрату № 2 та № 7 до 25-ї доби експерименту складав 85% та 75% відповідно. Вегетативний міцелій S. nemecii 2327, отриманий на субстраті № 2, щільний, молочно-кремового забарвлення, з невеликою кількістю повітряних гіф. На інших субстратах спостерігали міцелій білого кольору з великою кількістю повітряних гіф, добре видимі окремі компоненти субстрату. В лабораторних умовах ми не отримали характерних для природних умов плодових тіл гриба, тому наступні наші експерименти, присвячені вирощуванню плодових тіл S. nemecii в лабораторії, будуть пов'язані із коригуванням ваги субстратів та співвідношенням їхніх компонентів і підбором оптимальних умов культивування (температура, світло, рН, тощо) з урахуванням отриманих відомостей щодо специфіки росту міцелію гриба.
Mycelium growth in culture and morphological features of Sparassis nemecii 2327 on eleven multicomponent substrates were studied. The substrate components included: wheat grain, sunflower husk, pumpkin husk, peanut husk, wheat straw, conifer shavings, and plant litter from coniferous forest. The substrate components and their ratios suitable for obtaining mycelium of the fungus were selected. It was established that wheat grain is a compulsory substrate component for productive cultivation of the mycelium of S. nemecii. The combination of the components and mechanical properties of the substrate are also important factors for mycelium growth of S. nemecii. Densely packed substrates were found to be more appropriate. Substrates no. 2 (wheat grain/ conifer shavings/ sunflower husk/ wheat straw – 8/2/1/1) and no. 7 (wheat grain/ forest litter – 1/2) were the best compositions suitable for mycelium growth of S. nemecii under laboratory conditions. By the 25th day of the experiment, a degree of overgrown substrate no. 2 and no. 7 was 85% and 75%, respectively. Vegetative mycelium obtained on the substrate no. 2 was dense, of creamy milk color, with a small number of air hyphae. White mycelium with a large number of air hyphae was observed on other substrates, with separate components clearly visible. Under laboratory conditions we have not obtained fungal fruit bodies similar in size and weight to natural ones. Thus our further experiments will be carried out to determine optimal cultivation conditions (temperature, light, pH, etc.) for growing fruit bodies of S. nemecii as well as substrate weight and its components ratio, based on the already obtained data on mycelium growth.