Статтю присвячено аналізу сільського господарства археологічних культур, що передували
утворенню Давньої Русі. Проведено порівняльний
аналіз за окремими складовими галузей сільського господарства, визначено вектори позитивних
впливів одних культур на інші. Встановлено також чинники, які не мали взаємовпливів, а залежали від зовнішніх інших обставин: екологічної
ситуації давнини для поселень або їх ареалів, етнічної принадлежності носіїв археологічних культур. Зроблено висновки про в цілому подібний рівень розвитку обох галузей сільського господарства. На фоні чого також встановлено певні позитивні
впливи салтівської культури на технічне забезпечення її безпосередніх сусідів: боршевської культури на північному сході і волинцевсько-роменських пам'яток безпосередньо у контактній Сіверсько-Донецькій зоні.
The article is a definite result of the study of agriculture
of archeological cultures of the last quarter of
the 1st millennium AD in the south of Eastern Europe,
which became the basis for the formation of Old Rus’
material culture. The object of the study are archeological
cultures, which were the basis and / or the place
for the emergence of the Old Rus’ culture. They are the Borshevo culture on the Don, the Saltiv culture (mainly
based on the materials of the Siversky-Donetsk region), the Volintseve and Romny sites (the left bank of
the Dnieper), as well as the Raiky culture (the territory between the Dnieper and the Carpathians) (Fig. 1). The
subject of the study are the components of agriculture (farming and livestock breeding) in these cultures.