Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние холодового стресса на активность антиоксидантных ферментов в проростках ячменя

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Радюк, М.С.
dc.contributor.author Доманская, И.Н.
dc.contributor.author Щербаков, Р.А.
dc.contributor.author Шалыго, Н.В.
dc.date.accessioned 2019-10-01T18:31:32Z
dc.date.available 2019-10-01T18:31:32Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Влияние холодового стресса на активность антиоксидантных ферментов в проростках ячменя / М.С. Радюк, И.Н. Доманская, Р.А. Щербаков, Н.В. Шалыго // Физиология растений и генетика. — 2013. — Т. 45, № 5. — С. 442-450. — Бібліогр.: 26 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 2308-7099
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/159365
dc.description.abstract Исследовали влияние отрицательной температуры (—5 °С, 5 ч) на активность антиоксидантных ферментов: аскорбатпероксидазы (АПР), глутатионредуктазы (ГР), супероксиддисмутазы (СОД), каталазы (КТ) в проростках ярового ячменя. Показано, что в условиях холодового стресса активность всех изученных ферментов возрастала. После устранения действия стрессового фактора (постстрессовый период) активность АПР, ГР, СОД и КТ продолжала повышаться, достигала максимума, после чего снижалась практически до исходных значений. При этом активность АПР возрастала в большей степени, чем других ферментов. Полученные данные показали, что при действии отрицательной температуры окислительные процессы начинаются прежде всего в цитозоле и наиболее интенсивно протекают в этом клеточном компартменте. uk_UA
dc.description.abstract Досліджували вплив негативної температури (—5 °С, 5 год) на активність антиоксидантних ферментів: аскорбатпероксидази (АПР), глутатіонредуктази (ГР), супероксиддисмутази (СОД), каталази (КТ) у проростках ярого ячменю. Показано, що за умов холодового стресу активність усіх вивчених ферментів зростала. Після усунення дії стресового чинника (постстресовий період) активність АПР, ГР, СОД і КТ продовжувала підвищуватись, досягала максимуму, після чого знижувалась практично до вихідних значень. При цьому активність АПР зростала більшою мірою, ніж інших ферментів. Отримані дані показали, що за дії негативної температури окиснювальні процеси розпочинаються насамперед у цитозолі й найінтенсивніше відбуваються в цьому клітинному компартменті. uk_UA
dc.description.abstract The influence of low subzero temperature (—5 °С, 5 h) on activity of antioxidant enzymes, namely ascorbate peroxidase (APR), glutathione reductase (GR), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) in green barley leaves was investigated. It was shown that freezing stress causes the increase of activity of all antioxidant enzymes. After completing the chilling action the activity of APR, GR, SOD and CAT continues to increase with amounting to maximum and then decreases to initial level. At the same time activation of APR was higher in comparison with that of other enzymes. The data obtained suggests that oxidative processes enhancement under low temperature stress starts first of all in cytosol and occur there more actively. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология растений и генетик
dc.title Влияние холодового стресса на активность антиоксидантных ферментов в проростках ячменя uk_UA
dc.title.alternative Вплив холодового стресу на активність антиоксидантних ферментів у проростках ячменю uk_UA
dc.title.alternative The influence of freezing stress on activity of antioxidant enzymes in barley seedlings uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 581.1+577.34.05


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис