Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Crystallization kinetics of calcium oxalate monohydrate in the presence of amino acids

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Taranets, Y.V.
dc.contributor.author Bezkrovnaya, O.N.
dc.contributor.author Pritula, I.M.
dc.date.accessioned 2019-06-19T16:23:38Z
dc.date.available 2019-06-19T16:23:38Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation Crystallization kinetics of calcium oxalate monohydrate in the presence of amino acids / Y.V. Taranets, O.N. Bezkrovnaya, I.M. Pritula // Functional Materials. — 2018. — Т. 25, № 2. — С. 381-385. — Бібліогр.: 19 назв. — англ. uk_UA
dc.identifier.issn 1027-5495
dc.identifier.other DOI:https://doi.org/10.15407/fm25.02.381
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/157151
dc.description.abstract Studied is the effect of L-aspartic acid (L-Asp), L-arginine (L-Arg) and L-threonine (L-Thr) on the crystallization kinetics of calcium oxalate monohydrate (COM). L-Asp and L-Arg amino acids exert an inhibitory effect on COM crystallization. Addition of 1-20 mM of L-Asp and L-Arg to the calcium oxalate model system increases the induction time in comparison with that of pure COM by 3-10 and 1.3-6 times, respectively. The degree of inhibition of COM crystallization is 86.0 % (for 20 mM of L-Arg) and 90.2 % (for 20 mM of L-Asp) due to high adsorption capacity of these molecules on COM crystal faces. L-Thr amino acid is a promoter of COM crystallization; the induction time is reduced by 2 times as against that of pure microcrystals. uk_UA
dc.language.iso en uk_UA
dc.publisher НТК «Інститут монокристалів» НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Functional Materials
dc.subject Technology uk_UA
dc.title Crystallization kinetics of calcium oxalate monohydrate in the presence of amino acids uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис