Разработан глюкозний амперометрический биосенсор, изучены его характеристики и определены оптимальные условия для получения активной мембраны с глюкозооксидазой. Показано, что изменения концентрации фонового электролита и изменения буферной емкости незначительно влияют на величину отклика биосенсора, оптимум работы углеродного электрода с иммобилизованной глюкозооксидазой наблюдается при рН 7,2. Глюкозный микробиосенсор характеризуется линейной зависимостью величины отклика от концентрации глюкозы в диапазоне 0–8 мМ. Минимально определяемая с его помощью концентрация составляет 0,03 мМ. Разработанный биосенсор рекомендуется использовать в пищевой промышленности для контроля и оптимизации биотехнологических процессов.
Розроблено глюкозний амперометричний біосенсор, вивчено його характеристики та визначено оптимальні умови для отримання активної мембрани з глюкозооксидазою. Встановлено, що зміна концентрації фонового електроліту в буфері та зміна буферної ємності несуттєво впливають на величину відгуку біосенсора, оптимум роботи карбонового електроду з іммобілізованою глюкозооксидозою спостерігається при рН 7,2. Глюкозному мікробіосенсору притаманна лінійна залежність величини відгуку від концентрації глюкози в діапазоні 0–8 мМ. Мінімальна порогова концентрація, яку можна визначити за його допомогою, складає 0,03 мМ. Створений біосенсор рекомендується використовувати в харчовій промисловості для контролю та оптимізації біотехнологічних процесів.
A glucose amperometric biosensor has been developed, its characteristics being studied. The stipulation of obtaining active membrane based on glucose oxidase has been optimized. The changes in both background electrolyte concentration and buffer capacity have been shown to affect the biosensor response insufficiently. The optimum pH is found to be 7.2. The biosensor dynamic range is shown to be of 0–8 mM, the detection limit of 0.03 mM. The biosensor developed is recommended for the application in food industry to control and optimize biotechnological processes.