Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Кириченко, О.В.
dc.contributor.author Перковська, Г.Ю.
dc.date.accessioned 2019-06-17T14:25:52Z
dc.date.available 2019-06-17T14:25:52Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення / О.В. Кириченко, Г.Ю. Перковська // Біополімери і клітина. — 2005. — Т. 21, № 5. — С. 413-418. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.other DOI: http://dx.doi.org/10.7124/bc.000704
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/155849
dc.description.abstract Визначено, що УФ опромінення п'ятидобових проростків пшениці призводить до збільшення в них лектинової активності. Попередня обробка насіння пшениці лектином спричинила ще більше зростання лектинової активності як у паростках, так і в коренях проростків. Поряд з цим відмічено підвищення вмісту флавоноїдів у проростках пшениці. Виявлено дозозалежний ефект протекторної дії лектину пшениці на ранньому етапі онтогенезу рослин в умовах УФ оп­ромінення. uk_UA
dc.description.abstract Установлено, что УФ облучение пятисуточных проростков пшеницы приводит к увеличению в них лектиновой активно­сти. Предварительная обработка семян лектином вызвала еше большее увеличение лектиновой активности как в стеб­лях, так и корнях проростков. Вместе с тем отмечено возрастание уровня содержания флавоноидов в проростках пшеницы Выявлен дозозависимый эффект протекторного дей­ствия экзогенного лектина пшеницы на раннем этапе онтоге­неза под влиянием УФ излучения. uk_UA
dc.description.abstract UV-irradiation of 5-day wheat seedlings was shown to result in the increase in lectin activity. An additional induction of the lectin activity in both stems and roots of seedlings was found after the preliminary treatment of seeds by lectin. The apparent increase in the flavonoid contents in wheat seedlings was marked. The data obtained suggest that the exogenous wheat lectin protects the plants against UV-irradiation at early stage of ontogenesis in doze dependent manner. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Біополімери і клітина
dc.subject Клітинна біологія uk_UA
dc.title Вплив екзогенного лектину пшениці на вміст флавоноїдів та зміну лектинової активності у проростках пшениці за умов ультрафіолетового опромінення uk_UA
dc.title.alternative Влияние экзогенного лектина пшеницы на содержание флавоноидов и изменение лектиновой активности в проростках пшеницы под влиянием ультрафиолетового облучения uk_UA
dc.title.alternative Effect of endogenous wheat lectin on flavonoid content and change in lectin activity of wheat seedlings at UV-radiation uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 633:614.875:581.192


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис