Методом вольтамперометрии с линейной разверткой потенциала исследовано электроокисление глицина, метионина и аспарагиновой кислот на
платиновом электроде в щелочных растворах. Рассчитаны значения энергии активации электродного процесса, константы скорости и коэффициенты диффузии.
Показано, что процесс электроокисления необратим
и сопровождается декарбоксилированием. Полуэмпирическим методом РМ3 установлены геометрические параметры аминокислот и потенциалы ионизации. Кинетические характеристики процесса электроокисления хорошо согласуются с рассчитанными квантово-химическими параметрами электронной структуры.
This article focuses on glicin, metheonin
and asparaginic acid electro oxidation in alkaline solutions
received by voltamperometric method with linear development
of potential. The article contains calculations of
the activation energy, the electrode process speed constant,
and the amonoacids diffusion coefficient. The authors
claim that the elecctrooxidation process is irreversible and
accompanied by decarbooxilation. Geometrical parameters
and ionization potentials of amino acids under study were
calculated by means of PM3 half-empirical method. The
article proves that kinetic characteristics of electro oxidation
process agree well with calculated quant-chemical parameters
of electronic structure.
Методом вольтамперометрії з лінійною розгорткою потенціалу досліджено електроокиснення гліцину, метіоніну та аспарагінової амінокислот на платиновому електроді в лужних розчинах. Розрахованo значення енергії активації, константи швидкості електродного процесу та коефіцієнти дифузії амінокислот. Показано, що процес електроокиснення необоротний і супроводжується декарбоксилюванням. Напівемпіричним методом РМ3 встановлено геометричні параметри досліджуваних амінокислот та потенціали йонізації. Кінетичні характеристики процесу електроокиснення добре узгоджуються з розрахованими квантово-хімічними параметрами електронної структури.