Визначено основні температурні зони кріопошкоджень сперматозоїдів та оптимальний режим охолодження сперми гусаків від 0 до –196°С в пластикових соломинках. Показано, що на початковому етапі заморожування до –10°С сперму доцільно охолоджувати зі швидкістю 5°С/хв, від –10 до –90°С швидкість необхідно збільшувати до 50°С/хв., а від –90 до –196°С вона повинна становити 15°С/хв. Морфологічна цілісність статевих клітин гусаків при заморожуванні за запропонованим режимом вища на 10-15% у порівнянні зі стандартною, розробленою в Інституті птахівництва УААН.
Определены основные температурные зоны криоповреждений сперматозоидов и оптимальный режим охлаждения спермы гусаков от 0 до -196°С в пластиковых соломинках. Показано, что на начальном этапе замораживания до -10°С сперму целесообразно охлаждать со скоростью 5°С/мин, от –10 до –90°С скорость необходимо увеличить до 50°С/мин, а от –90 до -196°С она должна быть 15°С/мин. Морфологическая сохранность половых клеток гусаков при замораживании по предлагаемому режиму выше на 10-15% в сравнении со стандартным, разработанным в Институте птицеводства УААН.
The authors determined the major zones of spermatozoa injuries during cryopreservation and the optimum rates for gander semen cooling at 0 to -196°C in plastic straws. At the initial stage of freezing down to –10°C the semen cooling was shown to be reasonable with the rate of 5°C/min, 50°C/min at further cooling –10 to –90°C, and –90 to –196°C with the cooling rate of 15°C/min. Morphological integrity of gander sex cells when freezing according to the method proposed was found to be 10-15% higher comparing to the standard one elaborated at the Institute for Poultry Research.