Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Горобченко, О.А. |
|
dc.contributor.author |
Мошко, Ю.А. |
|
dc.contributor.author |
Николов, О.Т. |
|
dc.contributor.author |
Нардид, О.А. |
|
dc.contributor.author |
Липина, О.В. |
|
dc.contributor.author |
Гаташ, С.В. |
|
dc.date.accessioned |
2018-06-19T19:57:11Z |
|
dc.date.available |
2018-06-19T19:57:11Z |
|
dc.date.issued |
2004 |
|
dc.identifier.citation |
Влияние режимов замораживания на диэлектрические свойства сыворотки кордовой крови / О.А. Горобченко, Ю.А. Мошко, О.Т. Николов, О.А. Нардид, О.В. Липина, С.В. Гаташ // Проблемы криобиологии. — 2004. — № 2. — С. 4–10. — Бібліогр.: 15 назв. — рос. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0233-7673 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/139175 |
|
dc.description.abstract |
Методом СВЧ-диэлектрометрии исследованы температурные зависимости в интервале 4-40°C комплексной диэлектрической проницаемости молекул воды нативных и замороженных образцов сыворотки кордовой крови (СКК). Для всех исследованных образцов выявлены немонотонные изменения ε′ при температурах 7-9, 16-20, 26-28 и 36-38°С. Установлено, что при медленном замораживании до –20°C величина ε′ сыворотки меньше, чем у нативных образцов и подвергнутых быстрому замораживанию до –196°C. Это может быть следствием увеличения в системе количества связанной воды из-за роста гидратации молекул сыворотки. Быстрое замораживание приводит к увеличению ε′ СКК, которое вызвано процессами криоагрегации и дегидратации макромолекул в сыворотке. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Методом НВЧ-діелектрометрії досліджено температурні залежності в інтервалі 4-40°С комплексної діелектричної проникності молекул води нативних і заморожених зразків сироватки кордової крові. Для всіх зразків виявлено немонотонні зміни ε′ при температурах 7-9, 16-20, 26-28 і 36-38°С. Установлено, що при повільному заморожуванні до -20°С величина ε′ сироватки менша, ніж у зразків нативних і підданих дії швидкого заморожування до -196°С. Це може бути наслідком збільшення в системі кількості зв’язаної води через зростання оводнення молекул сироватки. Швидке заморожування може приводити до збільшення ε′ сироватки кордової крові, що викликається процесами кріоагрегації і дегідратації молекул в сироватці. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Using UHF dielectrometry method the temperature dependencies of the complex dielectric permittivity for water molecules of native and frozen samples of cord blood serum (CBS) were investigated within the interval 4-40°C. For all the investigated samples non-monotonous changes in ε′ at 7-9, 16-20, 26-28 and 36-38°C were found. It is established that under slow freezing down to -20°C the serum ε′ value is lower than in both native samples and those subjected to rapid freezing, this may be the cause of increase in the amount of bound water in the system due to the growth of serum molecules hydration. Rapid freezing results in the ε′ increase in CBS, caused by cryoaggregation processes and dehydration of macromolecules in it. |
uk_UA |
dc.language.iso |
ru |
uk_UA |
dc.publisher |
Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Проблемы криобиологии и криомедицины |
|
dc.subject |
Теоретическая и экспериментальная криобиология |
uk_UA |
dc.title |
Влияние режимов замораживания на диэлектрические свойства сыворотки кордовой крови |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Influence of freezing regimens on cord blood serum dielectric properties |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
577.3;57.043:617.11 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті