Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Сафина, Г.Ф.
dc.contributor.author Тихонова, Н.Г.
dc.contributor.author Вержук, В.Г.
dc.contributor.author Шубин, Н.А.
dc.date.accessioned 2018-06-19T07:49:55Z
dc.date.available 2018-06-19T07:49:55Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность / Г.Ф. Сафина, Н.Г. Тихонова, В.Г. Вержук, Н.А. Шубин // Проблемы криобиологии. — 2005. — Т. 15, № 4. — С. 671-675. — Бібліогр.: 15 назв. — рос., англ. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7673
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/138490
dc.description.abstract Исследовано влияние низких и сверхнизких температур хранения на жизнеспособность пыльцы ряда сортов яблонь и кислой вишни. После 5 мес хранения пыльцы при температуре около 0°С жизнеспособность её заметно снизилась. У пыльцы яблонь, хранившейся при –20°С, в некоторой степени также снизилась жизнеспособность, и, наоборот, увеличилась у пыльцы кислой вишни, хотя вначале она была ниже. После 5 мес хранения при –196°С жизнеспособность пыльцы изученных сортов яблонь и кислой вишни фактически не отличалась от исходной. Исключение составил сорт вишни Элита рубиновая, околонулевая всхожесть которого увеличилась после пятимесячного хранения при всех исследованных температурных режимах. Криосохранение пыльцы плодовых культур является наиболее предпочтительным из всех изученных методов хранения. uk_UA
dc.description.abstract The influence of low and ultralow storage temperature on pollen viability of various apple and sour cherry cultivars has been studied. In five months of pollen storage at temperatures about 0 °C its viability noticeably decreased. In apple pollen stored at –20°C viability was also reduced in some extent, and vice versa it increased for sour cherry pollen though initially was low. After five months’ storage at –196°C pollen viability for studied apple and sour cherry cultivars in fact did not differ from the initial one. The sour cherry cultivars Elita Rubinovaya was the only exception, as its nearly zero germinating ability has apparently increased after five-month storage at all investigated temperature regimens. Fruit crop pollen cryopreservation is regarded as the most favourable one of all studied storage modes. uk_UA
dc.description.abstract Досліджено вплив низьких та наднизьких температур зберігання на життєздатність пилку ряду сортів яблуні та кислої вишні. Після 5 міс зберігання пилку за температури, близької до 0°C, життєздатність його значно зменшувалася. У пилка яблунь, який зберігався за температури –20°C, життєздатність, у деякій мірі, також зменшувалася, і, навпаки, збільшувалася для пилка кислої вишні, хоч початково вона була нижчою. Після 5 міс зберігання за –196°C життєздатність пилка вивчених сортів яблунь і кислої вишні не відрізнялася від початкової. Виключенням був сорт вишні Еліта рубінова, майже нульова схожість якого підвищувалася після 5-місячного зберігання за всіх досліджених температурних режимах. Кріозбереження пилку плодових культур найбільше переважає над усіма нами вивченими методами збереження. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Проблемы криобиологии и криомедицины
dc.subject Криоконсервирование биообъектов uk_UA
dc.title Влияние хранения пыльцы яблони и вишни при низких и сверхнизких температурах на ее жизнеспособность uk_UA
dc.title.alternative Storage Influence of Apple and Cherry Pollen at Low and Ultralow Temperatures on Its Viability uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 581.734.3-133.12.036.5


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис