Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние проникающих криопротекторов и низкой температуры на конформационное состояние микросомальных белков по данным УФ-спектрофотометрии

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Онищенко, Е.Н.
dc.contributor.author Дюбко, Т.С.
dc.date.accessioned 2018-06-16T21:11:47Z
dc.date.available 2018-06-16T21:11:47Z
dc.date.issued 2005
dc.identifier.citation Влияние проникающих криопротекторов и низкой температуры на конформационное состояние микросомальных белков по данным УФ-спектрофотометрии / Е. Н. Онищенко, Т. С. Дюбко // Проблемы криобиологии. — 2005. — Т. 15, № 2. — С. 184-194. — Бібліогр.: 26 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/137048
dc.description.abstract Методом УФ-спектрофотометрии исследовали влияние низкомолекулярных проникающих криопротекторов (КП): глицерина, 1,2–пропандиола (1,2-ПД) и диметилсульфоксида (ДМСО), а также замораживания-отогрева в присутствии этих КП на конформационное состояние белков микросомальных мембран (БММ) из печени крыс. Показано, что эффективность взаимодействия КП с БММ зависит как от их концентрации, так и индивидуальных физико-химических свойств. Степень влияния КП на БММ во время цикла замораживания-отогрева значительно зависит от предварительной сенсибилизации микросомальных мембран на этапе их эквилибрации с КП. Исследованные КП по возрастанию пертурбирующего влияния на состояние БММ можно расположить в ряд: глицерин < ПД < ДМСО. uk_UA
dc.description.abstract Методом УФ-спектрофотометрії досліджували вплив проникаючих низькомолекулярних кріопротекторів (КП): гліцерину, 1,2-пропандіолу (1,2-ПД) і диметилсульфоксиду (ДМСО), а також заморожування-відігрівання у присутності цих КП на конформаційний стан білків мікросомальних мембран (БММ) із печінки щурів. Показано, що ефективність взаємодії КП із БММ залежить як від концентрації КП, так і від індивідуальних фізико-хімічних властивостей. Ступінь впливу КП на БММ під час заморожування-відігрівання в значній мірі залежить від попередньої сенсибілізації мікросомальних мембран на етапі їх еквілібрації з КП. Досліджені КП по зростанню пертурбуючого впливу на стан БММ можна розташувати в ряд: гліцерин < 1,2-ПД < ДМСО. uk_UA
dc.description.abstract Effect of penetrating low molecular cryoprotectants (CPs): glycerol, 1,2-propanediol (1,2-PD) and dimethyl sulfoxide (DMSO) as well the one of freeze-thawing with these cryoprotectants on conformational state of microsomal membrane proteins (MMP) derived from rats’ liver have been studied with UV-spectrophotometry. The efficiency of CPs interaction with MMP has been shown to depend both on their concentration and individual physical and chemical properties. The degree of CPs effect on MMP during freeze-thawing in greater extent depends on pre-sensibilization of microsomal membranes at the stage of their equilibration with CPs. Examined CPs on ascending of perturbing effect on MMP state could be disposed in the row: glycerol < 1,2 PD < DMSO. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України uk_UA
dc.relation.isformatof Проблемы криобиологии и криомедицины
dc.subject Теоретическая и экспериментальная криобиология uk_UA
dc.title Влияние проникающих криопротекторов и низкой температуры на конформационное состояние микросомальных белков по данным УФ-спектрофотометрии uk_UA
dc.title.alternative Effect of penetrating cryoprotectants and low temperature on conformational state of microsomal proteins on UV-spectrophotometry data uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.322:547.42:57.043


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис