Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Сиза, О.І. |
|
dc.contributor.author |
Савченко, О.М. |
|
dc.contributor.author |
Квашук, Ю.В. |
|
dc.contributor.author |
Штиль, Н.А. |
|
dc.contributor.author |
Челябієва, В.М. |
|
dc.date.accessioned |
2018-06-15T18:34:23Z |
|
dc.date.available |
2018-06-15T18:34:23Z |
|
dc.date.created |
2015 |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.identifier.citation |
Нові інгібітори на основі рослинної сировини та закономірності їхньої адсорбції на поверхні сталі / О.І. Сиза, О.М. Савченко, Ю.В. Квашук, Н.А. Штиль, В.М. Челябієва // Фізико-хімічна механіка матеріалів. — 2015. — Т. 51, № 5. — С. 33-42. — Бібліогр.: 24 назв. — укp. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0430-6252 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/136035 |
|
dc.description.abstract |
Розроблено екологічно безпечні інгібітори на основі рослинної сировини для захисту обладнання підприємств від корозійного впливу агресивних технологічних середовищ. Визначено склад активних компонентів інгібіторів рослинного походження – тіоглікозиди та продукти їхнього гідролізу. Доведено, що розроблені інгібітори є
колоїдними розчинами. Визначено, що критичні концентрації міцелоутворення збігаються з оптимальними концентраціями інгібіторів, за яких спостерігають високу
протикорозійну дію. Показано, що інгібітор на основі насіння гірчиці (ГС-1) ефективніший у кислому середовищі (Zm = 97,5%), а інгібітор на основі насіння ріпаку
(РС-ЧДТУ) – у нейтральному (Zm = 95%). Встановлено основні закономірності механізму протикорозійної дії розроблених інгібіторів та особливості їхньої адсорбції
на поверхні сталі. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Разработано экологически безопасные ингибиторы на основе растительного сырья для защиты оборудования от коррозионного влияния агрессивных технологических сред. Предложен простой и экологический метод получения ингибиторов на основе продуктов переработки растительного сырья – семян горчицы и рапса. Определен состав активных компонентов ингибиторов растительного происхождения – тиогликозиды
и продукты их гидролиза. Доказано, что разработанные ингибиторы являются коллоидными растворами. Установлено, что критические концентрации мицеллообразования совпадают с оптимальными концентрациями ингибиторов, при которых наблюдается высокое
противокоррозионное действие. Показано, что ингибитор на основе семян горчицы (ГС-1)
является более эффективным в кислой среде (Zm = 97,4%), ингибитор на основе семян
рапса (РС-ЧДТУ) – в нейтральной (Zm = 95%). Установлены основные закономерности
механизма противокоррозионного действия разработанных ингибиторов и особенности
их адсорбции на поверхности стали. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
The environmental-friendly inhibitors based on the Ukrainian vegetable raw
materials for protection of equipment against corrosion influence of aggressive technological
media are developed. The structure of active components of inhibitors has been defined – glycosides
and products of their hydrolysis. It is proved that the developed inhibitors are colloid solutions.
It is established, that critical concentrations of formation of micelles coincide with
optimum concentrations of inhibitors at which high anti-corrosion effect is observed. It has been
established that inhibitor based on seeds of mustard (ГС-1) is more effective in acid medium
(Zm = 97.4%), and the inhibitor based on rape seeds (РС-ЧДТУ) – in neutral (Zm = 95%). The
basic laws of the mechanism of anticorrosive action of the developed inhibitors and features of
their adsorption on the steel surface have been established. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Фізико-хімічна механіка матеріалів |
|
dc.title |
Нові інгібітори на основі рослинної сировини та закономірності їхньої адсорбції на поверхні сталі |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Новые ингибиторы на основе растительного сырья и закономерности их адсорбции на поверхности стали |
uk_UA |
dc.title.alternative |
New inhibitors on the basis of vegetable raw material and regularities of their adsorption on the steel surface |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
620.197.3:620.197.6 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті