Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Структурні особливості формування азотовмісних нанопористих вуглецевих матеріалів

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Кузишин, М.М.
dc.contributor.author Остафійчук, Б.К.
dc.contributor.author Будзуляк, І.М.
dc.contributor.author Рачій, Б.І.
dc.contributor.author Кулик, Ю.О.
dc.contributor.author Пилипів, В.М.
dc.date.accessioned 2016-06-20T14:08:28Z
dc.date.available 2016-06-20T14:08:28Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation Структурні особливості формування азотовмісних нанопористих вуглецевих матеріалів / М.М. Кузишин, Б.К. Остафійчук, І.М. Будзуляк, Б.І. Рачій, Ю.О. Кулик, В.М. Пилипів // Физическая инженерия поверхности. — 2014. — Т. 12, № 2. — С. 253-260. — Бібліогр.: 7 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 1999-8074
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/103572
dc.description.abstract Методами малокутового розсіювання рентгенівських променів і сорбції азоту при температурі –196 °С досліджено структуру нанопористого вуглецю, отриманого карбонізацією рослинної сировини, та вплив на дану структуру хімічної та термічної активації. Показано, що вуглецевий матеріал, збагачений азотом при температурі 450 °C демонструє найбільшу питому площу поверхні 1340 м2/г. На основі наближення Гіньє розраховані функції розподілу нанопор f(Rg), за електронними радіусами інерції визначено середній розмір нанопор, який становить 0,9 нм. uk_UA
dc.description.abstract Методами малоуглового рассеяния рентгеновских лучей и сорбции азота при температуре –196 °С исследованы структура нанопористого углерода, полученного карбонизацией растительного сырья и влияние на эту структуру химической и термической активации. Показано, что углеродный материал, обогащенный азотом при температуре 450 °C демонстрирует наибольшую удельную площадь поверхности 1340 м2/г. На основе приближения Гинье рассчитаны функции распределения нанопор f(Rg) по электронным радиусам инерции, определен средний размер нанопор, который равен 0,9 нм. uk_UA
dc.description.abstract With the methods of small-angle X-ray scattering and nitrogen sorption under the temperature of –196 °С we have investigated structure of nanoporous carbon, which is got by carbonization of vegetable product. Also this way we have investigated influence of chemical and thermal activation to it. It is detected, that carbon material, that have been nitrogenized under the temperature of 450 °C indicates maximum specific surface 1340 m2/g. With the Guinier approximation there have been estimated functions for distribution of nanoporous by electron radius of inertia f(Rg), determined average dimensions on nanoporous, equal 0.9 nm. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физическая инженерия поверхности
dc.title Структурні особливості формування азотовмісних нанопористих вуглецевих матеріалів uk_UA
dc.title.alternative Структурные особенности формирования азотсодержащих нанопористых углеродных материалов uk_UA
dc.title.alternative Structural features of nitrogen-containing nanoporous carbon materials’ formation uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 661.6.+661.5


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис