Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Изменчивость компонентного состава эфирного масла у растений Artemisia balchanorum Krasch., инфицированных ржавчинным грибом Puccinia absinthii DC

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Работягов, В.Д.
dc.contributor.author Исиков, В.П.
dc.contributor.author Овчаренко, Н.С.
dc.date.accessioned 2014-07-13T13:01:48Z
dc.date.available 2014-07-13T13:01:48Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Изменчивость компонентного состава эфирного масла у растений Artemisia balchanorum Krasch., инфицированных ржавчинным грибом Puccinia absinthii DC / В.Д. Работягов, В.П. Исиков, Н.С. Овчаренко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 5. — С. 419-424. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0522-9310
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66425
dc.description.abstract У растений Artemisia balchanorum, инфицированных грибом Puccinia absinthii, идентифицировано 41 терпеновое соединение. По компонентному составу эфирного масла инфицированные и неинфицированные соцветия различались: количество мирцена в масле инфицированных растений уменьшалось по сравнению с неинфицированными в 1,8—2,3 раза, линалоола — увеличивалось до 25 %. Содержание геранилацетата и α-туйона в инфицированных соцветиях снижалось соответственно на 30—50 и 11—30 %, содержание β-туйона возрастало на 22—30 %. uk_UA
dc.description.abstract У рослин Artemisia balchanorum, інфікованих грибом Puccinia absinthii, ідентифіковано 41 терпенову сполуку. За компонентним складом ефірної олії інфіковані й неінфіковані суцвіття різняться: кількість мірцену в олії інфікованих рослин зменшувалась порівняно з неінфікованими в 1,8—2,3 раза, ліналоолу — збільшувалась до 25 %. Вміст геранілацетату та α-туйону в інфікованих суцвіттях знижувався відповідно на 30—50 та 11—30 %, вміст β-туйону на 22—30 % зростав. uk_UA
dc.description.abstract It has been identified 41 terpenic compounds in plants Artemisia balchanorum Krasch. which had been infected with fungus Puccinia absinthii DC. The component composition of essential oil in infected and non-infected plants is different. The quantity of mirzen decreased in the comparison with non-infected plants in 1,8—2,3 times, quantity of linalool increased at 25 %. Content of geranilacetat and α-tujon in infected plants decreased correspondently at 30—50 and 11—30 %, at the same time content of β-tujon increased at 22—30 %. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология и биохимия культурных растений
dc.title Изменчивость компонентного состава эфирного масла у растений Artemisia balchanorum Krasch., инфицированных ржавчинным грибом Puccinia absinthii DC uk_UA
dc.title.alternative Змінність компонентного складу ефірної олії у Artemisіa balchanorum Krasch. за інфікування іржастим грибом Puccinia absinthii DC uk_UA
dc.title.alternative Variability of essential oil components in Artemisia balchanorum Krasch. infected by fungus Puccinia absinthii DC uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 631.526.3+582.282


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис