Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Влияние комплексонов, производных янтарной кислоты, на содержание фотосинтетических пигментов в проростках пшеницы

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Светогоров, Ю.Е.
dc.contributor.author Смирнова, Т.И.
dc.contributor.author Халяпина, Я.М.
dc.contributor.author Беляева, И.А.
dc.date.accessioned 2014-07-13T12:36:26Z
dc.date.available 2014-07-13T12:36:26Z
dc.date.issued 2011
dc.identifier.citation Влияние комплексонов, производных янтарной кислоты, на содержание фотосинтетических пигментов в проростках пшеницы / Ю.Е. Светогоров, Т.И. Смирнова, Я.М. Халяпина, И.А. Беляева // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 5. — С. 392-396. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. uk_UA
dc.identifier.issn 0522-9310
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66421
dc.description.abstract В лабораторных условиях исследовано влияние иминодиянтарной кислоты (ИДЯК) и этилендиаминдиянтарной кислоты (ЭДДЯК) на содержание хлорофиллов а, b и каротиноидов в листьях проростков озимой пшеницы (Triticum aestivum L.). Обнаружено, что предварительное замачивание семян в растворах ИДЯК и ЭДДЯК концентрацией 1,5 · 10⁻³ моль/л не вызывало заметного изменения содержания пигментов в листьях проростков. Содержание хлорофилла а и каротиноидов в листьях достоверно увеличивалось после выдерживания корневой системы проростков пшеницы в растворах ИДЯК и ЭДДЯК концентрацией 1,5 · 10⁻³ моль/л в течение 1 недели. uk_UA
dc.description.abstract У лабораторних умовах досліджено вплив імінодибурштинової кислоти (IДБК) та етилендіаміндибурштинової кислоти (ЕДДБК) на вміст хлорофілів а, b і каротиноїдів у листках проростків озимої пшениці (Triticum aestivum L.). Виявлено, що попереднє замочування насіння в розчинах IДБК та ЕДДБК концентрацією 1,5 · 10⁻³ моль/л помітно не змінювало вмісту пігментів у листках проростків. Вміст хлорофілу а і каротиноїдів у листках вірогідно збільшувався після витримування кореневої системи проростків пшениці в розчинах IДБК та ЕДДБК концентрацією 1,5 · 10⁻³ моль/л протягом 1 тижня. uk_UA
dc.description.abstract In vitro the influence of iminodisuccinic acid (IDS) and ethylenediaminedisuccinic acid (EDDS) on the content of chlorophylls a, b and carotenoids in the leaves of winter wheat (Triticum aestivum L.) sprouts were studied. It was found that preliminary soaking of seeds in IDS and EDDS solutions with concentration 1.5 · 10⁻³ mol/l did not cause evident change in the leaf pigments of sprouts. Significate increase of chlorophyll a and carotenoids content in leaves was observed as a result of a week keeping of a root system of wheat sprouts in solutions of IDS and EDDS with concentration 1.5 · 10⁻³ mol/l. uk_UA
dc.language.iso ru uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология и биохимия культурных растений
dc.title Влияние комплексонов, производных янтарной кислоты, на содержание фотосинтетических пигментов в проростках пшеницы uk_UA
dc.title.alternative Вплив комплексонів, похідних бурштинової кислоти, на вміст фотосинтетичних пігментів у проростках пшениці uk_UA
dc.title.alternative Influence of complex compounds-derivatives of succinic acid on the content of photosynthetic pigments in wheat sprouts uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 541.49:581.1


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис