Показати простий запис статті
dc.contributor.author |
Светогоров, Ю.Е. |
|
dc.contributor.author |
Смирнова, Т.И. |
|
dc.contributor.author |
Халяпина, Я.М. |
|
dc.contributor.author |
Беляева, И.А. |
|
dc.date.accessioned |
2014-07-13T12:36:26Z |
|
dc.date.available |
2014-07-13T12:36:26Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier.citation |
Влияние комплексонов, производных янтарной кислоты, на содержание фотосинтетических пигментов в проростках пшеницы / Ю.Е. Светогоров, Т.И. Смирнова, Я.М. Халяпина, И.А. Беляева // Физиология и биохимия культурных растений. — 2011. — Т. 43, № 5. — С. 392-396. — Бібліогр.: 11 назв. — рос. |
uk_UA |
dc.identifier.issn |
0522-9310 |
|
dc.identifier.uri |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66421 |
|
dc.description.abstract |
В лабораторных условиях исследовано влияние иминодиянтарной кислоты (ИДЯК) и этилендиаминдиянтарной кислоты (ЭДДЯК) на содержание хлорофиллов а, b и каротиноидов в листьях проростков озимой пшеницы (Triticum aestivum L.). Обнаружено, что предварительное замачивание семян в растворах ИДЯК и ЭДДЯК концентрацией 1,5 · 10⁻³ моль/л не вызывало заметного изменения содержания пигментов в листьях проростков. Содержание хлорофилла а и каротиноидов в листьях достоверно увеличивалось после выдерживания корневой системы проростков пшеницы в растворах ИДЯК и ЭДДЯК концентрацией 1,5 · 10⁻³ моль/л в течение 1 недели. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
У лабораторних умовах досліджено вплив імінодибурштинової кислоти (IДБК) та етилендіаміндибурштинової кислоти (ЕДДБК) на вміст хлорофілів а, b і каротиноїдів у листках проростків озимої пшениці (Triticum aestivum L.). Виявлено, що попереднє замочування насіння в розчинах IДБК та ЕДДБК концентрацією 1,5 · 10⁻³ моль/л помітно не змінювало вмісту пігментів у листках проростків. Вміст хлорофілу а і каротиноїдів у листках вірогідно збільшувався після витримування кореневої системи проростків пшениці в розчинах IДБК та ЕДДБК концентрацією 1,5 · 10⁻³ моль/л протягом 1 тижня. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
In vitro the influence of iminodisuccinic acid (IDS) and ethylenediaminedisuccinic acid (EDDS) on the content of chlorophylls a, b and carotenoids in the leaves of winter wheat (Triticum aestivum L.) sprouts were studied. It was found that preliminary soaking of seeds in IDS and EDDS solutions with concentration 1.5 · 10⁻³ mol/l did not cause evident change in the leaf pigments of sprouts. Significate increase of chlorophyll a and carotenoids content in leaves was observed as a result of a week keeping of a root system of wheat sprouts in solutions of IDS and EDDS with concentration 1.5 · 10⁻³ mol/l. |
uk_UA |
dc.language.iso |
ru |
uk_UA |
dc.publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
uk_UA |
dc.relation.ispartof |
Физиология и биохимия культурных растений |
|
dc.title |
Влияние комплексонов, производных янтарной кислоты, на содержание фотосинтетических пигментов в проростках пшеницы |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Вплив комплексонів, похідних бурштинової кислоти, на вміст фотосинтетичних пігментів у проростках пшениці |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Influence of complex compounds-derivatives of succinic acid on the content of photosynthetic pigments in wheat sprouts |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.status |
published earlier |
uk_UA |
dc.identifier.udc |
541.49:581.1 |
|
Файли у цій статті
Ця стаття з'являється у наступних колекціях
Показати простий запис статті