Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Маменко, Т.П.
dc.contributor.author Ярошенко, О.А.
dc.date.accessioned 2014-07-10T18:26:55Z
dc.date.available 2014-07-10T18:26:55Z
dc.date.issued 2010
dc.identifier.citation Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи / Т.П. Маменко, О.А. Ярошенко // Физиология и биохимия культурных растений. — 2010. — Т. 42, № 6. — С. 513-521. — Бібліогр.: 16 назв. — укр. uk_UA
dc.identifier.issn 0522-9310
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/66327
dc.description.abstract Досліджено вплив саліцилової кислоти на зміни активності антиоксидантних ферментів у листках озимої пшениці в умовах посухи. Встановлено, що за обробки озимої пшениці саліциловою кислотою за дії тривалої посухи у листках рослин підвищувалась активність гваяколпероксидази і каталази, стабілізувалась активність супероксиддисмутази та аскорбатпероксидази на рівні, близькому до контрольного. Підтверджено, що за дії саліцилової кислоти відбуваються адаптаційні зміни активності антиоксидантних ферментів у листках, що сприяє підвищенню стійкості рослин озимої пшениці до дефіциту вологи. uk_UA
dc.description.abstract Исследовано влияние салициловой кислоты на изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях озимой пшеницы в условиях засухи. Установлено, что в случае обработки озимой пшеницы салициловой кислотой при воздействии продолжительной засухи в листьях растений повышалась активность гваяколпероксидазы и каталазы, стабилизировалась активность супероксиддисмутазы и аскорбатпероксидазы на уровне, близком к контрольному. Подтверждено, что при воздействии салициловой кислоты происходят адаптационные изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях, что способствует повышению устойчивости растений озимой пшеницы к дефициту влаги. uk_UA
dc.description.abstract It was established that treatment of winter wheat with salicylic acid had induced the increase of guaiacol peroxidase and catalase activities and bringing the values of superoxide dismutase and ascorbate peroxidase activities near control in plant leaves under the prolonged drought conditions. The results proved the effect of salicylic acid on the adaptive changes of antioxidant enzymes activities in leaves which had promoted winter wheat plants resistance to water deficit. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України uk_UA
dc.relation.ispartof Физиология и биохимия культурных растений
dc.title Змiни активностi антиоксидантних ферментiв у листках озимої пшеницi, iндукованi салiциловою кислотою в умовах посухи uk_UA
dc.title.alternative Изменения активности антиоксидантных ферментов в листьях озимой пшеницы, индуцированные салициловой кислотой в условиях засухи uk_UA
dc.title.alternative The changes of antioxidant enzymes activities induced by salicylic acid in winter wheat leaves under the drought conditions uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.175.1.58.02


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис