Наукова електронна бібліотека
періодичних видань НАН України

Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози

Репозиторій DSpace/Manakin

Показати простий запис статті

dc.contributor.author Пешкова, В.М.
dc.contributor.author Саяпіна, О.Я.
dc.contributor.author Солдаткін, О.О.
dc.contributor.author Дзядевич, С.В.
dc.date.accessioned 2010-02-02T11:31:14Z
dc.date.available 2010-02-02T11:31:14Z
dc.date.issued 2009
dc.identifier.citation Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози / В.М. Пешкова, О.Я. Саяпіна, О.О. Солдаткін, С.В. Дзядевич // Біополімери і клітина. — 2009. — Т. 25, № 4. — С. 272-278. — Бібліогр.: 18 назв. — укp. uk_UA
dc.identifier.issn 0233-7657
dc.identifier.uri http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/5689
dc.description.abstract Мета. Розробити ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози. Методи. У роботі використано кондуктометричні перетворювачі, що складаються з двох пар золотих гребінчастих електродів. На поверхню останніх нанесено біоселективну мембрану, до скла дуякої входять ферменти глюкозооксидаза, мутаротаза, α-глюкозидаза. Резуль тати. Лінійний діапазон концентрації глюкози і мальтози, яку можна виявляти задопомогою кондуктометричного біосенсора для визначення мальтози, становить від 0,002 до 1 мМ. Час, потрібний для встановлення концентрації мальтози в розчині, дорівнює 1–2 хв. Досліджено залежність величини відгуку біосенсора на внесення субстрату від рН, іонної сили та буферної ємності робочого розчину, представлено дані по селективності біосенсора. Розроблений кондуктометричний біосенсор характеризується високою операційною стабільністю та відтворюваністю сигналу. Висновки. Створено ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози та проаналізовано його робочі характеристики. Запропоновану методику вимірювання мальтози можна застосовувати у подальшому в харчовій промисловості для контролю і оптимізації виробництва. uk_UA
dc.description.abstract Aim. To develop enzyme conductometric biosensor for maltose determination. Methods. A conductometric transducer consisting of two gold pairs of electrodes was applied. Three-enzyme membrane (glucose oxidase, mutarotase, a-glucosidase) immobilized on the surface of the conductometric transducer was used as a bioselective element. Results. A linear range of maltose conductometric biosensor was from 0,002 mM to 1 mM for glucose and maltose detection. The time of maltose analysis in solution was 1–2 minutes. The dependence of biosensor responses to substrate on pH, ionic strength, and buffer capacity of work solution was studied. The data of biosensor selectivity are presented. The developed conductometric biosensor is characterized by high operational stability and signal reproducibility. Conclusion. The enzyme conductometric biosensor for maltose determination has been developed. The analytical characteristics of the maltose biosensor were investigated. The proposed method could be used in food industry to control and optimize production. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Інститут молекулярної біології і генетики НАН України uk_UA
dc.subject Молекулярна і клітинна біотехнології uk_UA
dc.title Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози uk_UA
dc.title.alternative Ферментный кондуктометрический биосенсор для определения мальтозы uk_UA
dc.title.alternative Enzyme conductometric biosensor for maltose determination uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.status published earlier uk_UA
dc.identifier.udc 577.15, 573.6


Файли у цій статті

Ця стаття з'являється у наступних колекціях

Показати простий запис статті

Пошук


Розширений пошук

Перегляд

Мій обліковий запис